Inseminarea intrauterina - in ce conditii poti apela la aceasta procedura


Dorinta naturala a femeilor de a deveni mamici a stimulat cercetarile medicale si astfel bebelusul a devenit un vis realizabil pentru multe cupluri. Este nevoie insa de vointa, rabdare, proceduri inteligente si un pic de noroc!


Daca incercarile de a ramane insarcinata nu au dat rezultate, ai la indemana si alte cai. Una dintre acestea o reprezinta inseminarea intrauterina. Este aceasta varianta potrivita pentru tine si partenerul tau? In primul rand trebuie sa afli care este cauza care sta la baza infertilitatii.

In ce situatii se recomanda aceasta procedura?

1. Tulburari ale fertilitatii masculine demonstrate prin analiza spermei partenerului (spermograma):

- oligospermia: numar scazut de spermatozoizi

- astenospermia: motilitatea scazuta a spermatozoizilor ce scade simtitor sansa ca acestia sa se deplaseze si sa fertilizeze ovulul

- teratospermia: spermatozoizi cu forme si marimi anormale

Atentie! In inseminarea intrauterina se separa spermatozoizii anormali de cei normali si doar acestia din urma vor fi utilizati.

2. Ingrosarea mucusului cervical. In mod normal mucusul ofera in timpul ovulatiei un mediu propice pentru ca spermatozoizii sa avanseze din vagin in uter si apoi spre trompele uterine. Ingrosarea acestui lichid functioneaza ca o bariera in calea spermatozoizilor.

Atentie! In inseminarea intrauterina aceasta bariera este ocolita.

3. Alergia la sperma. Unele proteine continute in sperma pot genera cateodata alergii care provoaca la nivelul vaginului roseata si usturime.

Atentie! In inseminarea intrauterina aceste proteine sunt eliminate din sperma ce va fi utilizata.

4. Infertilitatea are o cauza necunoscuta.

Atentie! Inseminarea intrauterina in combinatie cu medicamente ce induc ovulatia reprezinta una dintre cele mai potrivite cai de tratament.

5. Se apeleaza la un donator de sperma.

Cum se realizeaza?

Este o procedura relativ simpla, nedureroasa, ce consta in introducerea spermei selectate din punct de vedere calitativ direct in uter in ziua ovulatiei. Manevra dureaza in jur de 15-20 de minute.

Cheia succesului o reprezinta coordonarea dintre procedura si ovulatie. Momentul ovulatiei nu trebuie pierdut. Acesta poate fi monitorizat de catre medic prin ecografie transvaginala sau poti folosi testele de ovulatie (predictor de ovulatie).

- daca a fost surprins momentul de crestere brusca a nivelului de hormon luteinizant ce anunta ovulatia, inseminarea se va face in ziua urmatoare

- daca se administreaza si injectii cu gonadotrofina corionica umana (hCG) inseminarea se face dupa 24-48 de ore.

In cazul dublei proceduri (doua inseminari), intre acestea trebuie lasat un interval de aproximativ 12 ore.

Desi este normal sa fii nerabdatoare, testul de sarcina trebuie facut nu mai devreme de doua saptamani de la inseminare. Pentru o mai mare acuratete sunt indicate analizele de sange.

Nu intotdeauna prima incercare este incununata cu succes. In medie, procedura se repeta de 3, 4 ori. Pentru a creste sansele fertilizarii intrauterine, medicul specialist iti poate recomanda si tratamente medicamentoase orale sau injectabile in functie de felul in care raspunde organismul tau.

In situatia unui esec al procedurii de inseminare intrauterina, alternativa o reprezinta fertilizarea in vitro.

related posts

Modifică setările cookies