Atentie, parinti! Insomnia creste riscul de declansare a crizelor cardiace


Insomnia, o afectiune de care sufera peste o treime din populatia lumii, creste riscul de declansare a crizelor cardiace, afirma autorii norvegieni ai unui studiu. Aceasta cercetare tinde sa confirme studiile precedente, mai putin ample, care asociau insomnia cu hipertensiunea [...]


Insomnia, o afectiune de care sufera peste o treime din populatia lumii, creste riscul de declansare a crizelor cardiace, afirma autorii norvegieni ai unui studiu.

Aceasta cercetare tinde sa confirme studiile precedente, mai putin ample, care asociau insomnia cu hipertensiunea arteriala.

Savantii norvegieni sustin ca riscul de declansare a crizelor cardiace creste cu un procent cuprins in intervalul 27%-45%, in functie de cat de grava este insomnia de care sufera o persoana.

Citeste si: Afla care sunt diferentele dintre parinti cand vine vorba de somn

Pentru studiul lor, publicat in revista Circulation de American Heart Association, ei au stabilit trei mari simptome ale insomniei cu o evaluare corespunzatoare a riscului cardiac.

  • Primul dintre ele, care corespunde dificultatii de a adormi in fiecare seara, pe parcurs de o luna, creste riscul de producere a crizelor cardiace cu 45%.
  • Al doilea simptom – dificultatea de a ramane adormit aproape in fiecare noapte pe parcurs de o luna – creste riscul de producere a unui atac de cord cu 30%.
  • Al treilea simptom – cand pacientul nu se simte odihnit dupa ce se trezeste, timp de mai mult de o data pe saptamana – creste acest risc cu 27%.

Acest studiu s-a bazat pe raspunsurile la un chestionar despre insomnie la care au participat 52.610 norvegieni, in cadrul unui studiu medical realizat intre 1995 si 1997. Autorii au examinat dosarele medicale furnizate de spitale si statisticile referitoare la decesele inregistrate in aceeasi perioada.

Citeste si: 6 lucruri despre somn pe care nu le stiai

Studiul a fost coordonat de medicul Lars Erik Laugsand de la Departamentul de stiinta, tehnologie si sanatate publica din cadrul Universitatii Trondheim.

Un alt studiu, realizat de cercetatorii americani in Marea Britanie, publicat in 2007, indica faptul ca o diminuare a duratei somnului pentru persoanele care dorm in mod obisnuit intre sase ore si opt ore antreneaza o crestere cu 110% a riscului de deces de origine cardiovasculara.

Mediafax

related posts

Modifică setările cookies