Iti este frica de cezariana? 5 sfaturi pentru o interventie fara probleme


Indiferent daca ti-ai planificat cezariana din timp sau hotararea de a face aceasta interventie apare abia in timpul travaliului, trebuie sa iti iei toate masurile pentru a trece cu bine de operatie. La fel ca oricare alta interventie chirurgicala, cezariana [...]


Indiferent daca ti-ai planificat cezariana din timp sau hotararea de a face aceasta interventie apare abia in timpul travaliului, trebuie sa iti iei toate masurile pentru a trece cu bine de operatie.

La fel ca oricare alta interventie chirurgicala, cezariana implica riscuri ce pot sa para in timpul ei, dar si in perioada de recuperare. Daca esti o mamica prevazatoare, vei sti din timp ce trebuie sa faci pentru ca riscurila sa fie cat mai mici.

Inainte de operatie

1. Foloseste sapunuri antibacteriene
Te intrebi, probabil, ce legatura are gelul de dus pe care il folosesti cu cezariana? Unul dintre riscurile operatiilor de cezariana este infectarea inciziei. De aceea, este bine sa iti pregatesti pielea de pe burtica pentru interventia ce va urma. Asta inseamna sa folosesti sapunuri sau geluri de dus antibacteriene, care sa scada numarul de bacterii de pe piele.

2. Pregateste zona pentru incizie
Stim ca nu iti arde tocmai acum sa mergi la o sedinta la cosmetica, dar nici nu trebuie sa faci asta. Epileaza zona unde urmeaza sa fie facuta cezariana acasa, folosind o crema depilatoare (daca nu esti alergica) sau un epilator (pe o treapta inferioara de viteza si cu un atenuator de durere). Daca faci asta de acasa, nu vei risca sa se ocupe de tine o asistenta care va folosi cel mai probabil lama de ras. E bine sa eviti acesta metoda de epilare pentru ca te poti zgaria si risti o infectie.

Dupa cezariana

1. Ridica-te din pat cat mai repede
Cu cat faci mai repede miscare, cu atat te vei recupera mai repede dupa cezariana. Incearca macar sa te misti de pe o parte pe alta, chiar daca ti se va parea un efort urias la inceput. Asa vei scapa mai repede de sectia “Reanimare” si vei putea sa pleci curand acasa. Mai mult, riscul aparitiei cheagurilor de sange scade considerabil odata ce incepi sa te misti.

2. Neplacerile sondei urinare pot fi evitate
La fel ca in cazul altor interventii chirurgicale, utilizarea unei sonde urinare (cateter urinar) este necesara si la cezariana. Dupa operatie, daca simti ca ca te poti misca si poti merge singura la baie, nu amana momentul. Numai asa vei scapa de sonda care poate provoca infectii.

3. Nu iti neglija rana
O parte importanta in recuperarea dupa o cezariana este vindecarea operatiei. Ai grija de igiena ta zilnica si fii atenta la orice semn de infectie al ranii. Daca incizia devine rosie, dureroasa si zona incepe sa se umfle, atunci e bine sa mergi la medic. Nu uita sa te bei multa apa. Te va ajuta sa previi constipatia, care ar putea crea o tensiune suplimentara asupra zonei unde a fost facuta incizia.

Discuta despre toate posibilele riscuri ale unei cezariene cu medicul tau, chiar si in cazul in care ti-ai planificat deja o nastere naturala. Niciodata nu stii ce surprize iti rezerva nasterea, asa ca trebuie sa fii pregatita pentru orice situatie! winking

related posts

Modifică setările cookies