Laptele nu ii face bine? Bebe poate fi alergic


Cand vine vorba despre alimentatia copilului, primul aliment la care ne gandim este laptele. In primii ani de viata, cap de lista este laptele matern.


Cand acesta devine insuficient pentru hranirea copilului, incepe diversificarea. Alaturi de alimentele pe care le introduci treptat se regaseste si laptele ca sursa importanta de calciu.

Daca ai un copilas, care dupa cateva minute sau ore de cand a baut lapte (de vaca, oaie, capra si chiar soia) incepe sa nu se simta bine, o cauza posibila este alergia la lapte. Manifestarile preponderent digestive dupa ingestia de lapte (balonare, diaree) sunt semnele unei intolerante la proteinele din lapte sau lactoza spre deosebire de alergia la lapte ce implica o reactie a sistemului imunitar.

Gravitatea simptomelor variaza. Cum se manifesta?

* Simptome relativ usoare

- la nivelul pielii: urticarie, mancarimi si eruptii mai ales in jurul gurii

- digestive: varsaturi, diaree, crampe, scaune moi (cateodata cu sange), colici

- respiratorii: tuse, respiratie suieratoare, rinoree (secretii nazale)

* Simptome grave (pericol de anafilaxie)

- greutate in respiratie cauzata de ingustarea cailor aeriene

- inrosirea fetei

- semne de soc: scaderea tensiunii arteriale

Cum se trateaza?

Multe alimente contin proteine din lapte si este destul de dificil sa le eviti intotdeauna. Totusi, excluderea alimentelor lactate reprezinta singura metoda de prevenire a manifestarilor alergice.

In cazul manifestarilor alergice usoare, medicamentele de prima intentie sunt antihistaminicele. Medicul tau iti va recomanda medicatia si dozele corespunzatoare.

O reactie violenta cu semne de anafilaxie impune administrarea de adrenalina (epinefrina) la camera de urgenta. Daca micutul tau prezinta un risc crescut de a dezvolta o reactie alergica, este bine pentru siguranta lui sa ai mereu la tine o trusa de urgenta care va contine o seringa cu epinefrina.

Rolul medicului alergolog

Pentru a verifica daca este vorba de o alergie, medicul alergolog va recomanda cateva teste:

- testul cutanat. Se urmareste reactia locala (la nivelul pielii) fata de proteinele din lapte. In cazul unei alergii, locul respectiv se va umfla.

- teste de sange. Cantitatea crescuta de imunoglobuline E din sange pun diagnosticul unei alergii, insa nu confirma faptul ca proteinele din lapte sunt responsabile (cazeina si zerul).

Cateva sfaturi pentru tine

- urmareste cu atentie ce mananca micutul tau. Citeste etichetele produselor si asigura-te ca nu contin preparate pe baza de lapte.

- daca este posibil, alapteaza-ti puiul cel putin in primele 4-6 luni de viata. Cercetarile au indicat o scadere a riscului dezvoltarii alergiilor la copiii ce nu primesc in primele luni de viata formula pe baza de lapte de vaca, ci lapte matern.

- daca alaptezi si bebelusul tau este alergic la lapte, elimina lactatele din alimentia ta deoarece proteinele la care micutul este alergic ajung in laptele matern

- cateodata copilasul tau este predispus la mai multe alergii, cea pentru lapte fiind prima care s-a manifestat. Supravegheaza-i reactia la diverse alimente.

- discuta cu un medic nutritionist pentru a-i recomanda copilului o dieta echilibrata ce va suplini lipsa calciului si a altor factori nutritivi ce se regasesc in lapte

De multe ori terenul alergic este mostenit. Nu ezita sa-i spui medicului daca exista in familia ta cazuri de manifestari alergice precum: rinite alergice (febra fânului), astm, urticarii sau eczeme.

related posts

Modifică setările cookies