Loviturile la cap in cazul copiilor pot fi extrem de periculoase


Foarte multi parinti ajung sa solicite consult medical in urma unor accidente in care micutii lor s-au lovit la cap. Dintre acestia, cei mai multi se afla la varsta la care invata sa mearga si astfel sunt expusi mult mai [...]


Foarte multi parinti ajung sa solicite consult medical in urma unor accidente in care micutii lor s-au lovit la cap. Dintre acestia, cei mai multi se afla la varsta la care invata sa mearga si astfel sunt expusi mult mai frecvent caderilor.

Academia Americana de Pediatrie considera ca un copil a suferit o rana minora daca in urma unei cazaturi prezinta semne fizice usoare la nivelul capului si este in stare de constienta, raspunde la stimulii vizuali si auditivi .

Cazaturile celor mici sunt frecvente. Cei mici fiind deosebit de sensibili, nu trebuie sa te sperii daca in locul loviturii apare o umflatura ce creste parca vazand cu ochii.

Cum tratezi o lovitura usoara?

1. Cucui. Compresele reci ajuta umflatura sa scada. Pentru ca pielea sa nu fie traumatizata in plus de o temperatura deosebit de scazuta, in locul unor cuburi de gheata poti folosi apa rece. Foloseste unguente care dilata vasele de sange si scad inflamatia si durere. Citeste cu atentie prospectul deoarece sunt unguente care se aplica numai pe piele, nu si pe rani deschise.

2. Taietura. Pentru a opri sangerarea, pune un pansament steril si apasa usor cateva minute. Pielea capului este deosebit de vascularizata si o ranire a acesteia poate provoca o sangerare abundenta.

3. Durerea de cap. Aceasta cedeaza dupa administrarea unor antiinflamatoare. Atentie!: foloseste doar medicamente prescrise de catre medicul pediatru.

Gravitatea unei lovituri nu este sugerata nici de marimea unui cucui si nici de o sangerare abundenta, ci de comportamentul micutului tau in urmatoarele ore. Bineinteles ca nu este intotdeauna cazul sa te sperii si sa mergi cu cel mic la medic dupa fiecare cazatura. Exista cateva semne in functie de care iti poti da seama daca este o lovitura usoara sau este cazul unei vizite de urgenta la medic.

Semnele unei lovituri usoare (nu necesita spitalizare):
- nu si-a pierdut deloc starea de constienta
- are o stare normala, buna: este activ, treaz si comunica cu tine
- este posibil sa fi vomitat, eventual o data
- pe cap se observa urmele loviturii: zgarieturi, mici rani

Semnele unei lovituri moderate (copilasul trebuie tinut cel putin cateva ore sub supraveghere, in spital):
- si-a pierdut starea de constienta mai putin de 30 de secunde
- este treaz, reactioneaza atunci cand ii vorbesti
- a vomitat de cateva ori
- se plange de durere de cap
- sunt vizibile urmele loviturii: vanataie, cucui, rana

Cheama urgent Ambulanta daca cel mic prezinta semnele unei lovituri severe:
- si-a pierdut starea de constienta mai mult de 30 de secunde
- are o stare de somnolenta si nu reactioneaza atunci cand ii vorbesti
- prezinta si alte semne specifice traumatismelor craniene: pupile inegale, slabiciune exagerata in picioare si maini
- are convulsii

Ce trebuie sa faci in cazuri exceptionale (accidente grave):
- pana la venirea ambulantei, corpul (mai ales gatul) trebuie tinut nemiscat, cu capul si umerii usor ridicati
- pierderea abundenta de sange (hemoragia) trebuie impiedicata prin presiune cu un material cat se poate de curat. Atentie!: in cazul in care lovitura sugereaza o fractura de craniu, presiunea nu trebuie aplicata direct pe rana.
- se urmaresc respiratia si starea de constienta

Ce analize stabilesc gravitatea unei lovituri?

Radiografia furnizeaza informatii asupra existentei unei fracturi. In urma analizei acesteia medicul poate recurge la o examinare mai amanuntita prin Tomografie Computerizata (CT).

Chiar daca starea copilasului tau nu se incadreaza printre semnele unui traumatism mediu sau major, daca esti ingrijorata sau ai impresia ca micutul are un comportament diferit fata de cel zilnic, nu ezita sa il duci la un consult. Este mai bine sa faci acest drum si sa te linistesti decat sa consideri ca fiind minora o lovitura ce risca sa ascunda si alte prejudicii.

related posts

Modifică setările cookies