Lumea întreagă vrea un premier ca ea. Jacinda Ardern se întoarce la muncă la șase săptămâni după ce a născut


Premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, se întoarce în fruntea Guvernului de la Wellington pe 6 august 2018, după ce a petrecut ultimele șase săptămâni în concediu postnatal. 


Jacinda Ardern (37 de ani) a născut o fetiță de 3,3 kilograme pe 21 iunie 2018 la o maternitate din Auckland. Premierul Noii Zeelande și-a părăsit postul din fruntea Guvernului pe 17 iunie pentru a se dedica fiicei ei, Neve, anunțând că va sta în concediu postnatal pentru șase săptămâni. Într-o postare pe Facebook, șefa Executivului din Noua Zeelandă a aunțat națiunea că e gata să-și reia atribuțiile pe care le-a lăsat adjunctului ei, Winston Peters.

Îmbrăcată casual, cu un mobil și un selfie stick, legănându-și din când în când fetița, Jacinda Ardern le-a mulțumit tuturor celor care i-au transmis mesaje de susținere pe perioada concediului de creștere a copilului. Proaspăta mămică a mărturisit că are multe sarcini acasă, ca orice mamă, însă abia așteaptă să-și reia atribuțiile în fruntea Guvernului.

„Îmi petrec duminicile cum o fac de obicei, cu mici modificări, ce-i drept. Duminica e ziua în care mă uit peste documentele guvernamentale pentru săptămâna care urmează. În acest concediu postnatal mi-au venit acasă câte două serviete de documente pe săptămână, marțea și vinerea. E ceeea ce fac de obicei, însă de data aceasta cu ceva mai multe sarcini, ca orice părinte”, a spus Jacinda Ardern, arătând spre pătuțul micuței Neve.

Pe 1 iulie 2018, la doar nouă zile de la naștere, Ardern intra în direct cu fanii de pe Facebook, de pe canapeaua ei de acasă, pentru a anunța noile măsuri de creștere a veniturilor familiilor din Noua Zeelandă. Conform premierului, cuplurile vor primi de la 1 iulie 30 de dolari pe săptămână în plus pentru creșterea copiilor, măsură de care s-a declarat mândră. Fiindcă ea a născut înainte de 1 iulie, măsurile Guvernului condus de ea nu o favorizează, deoarece beneficiari sunt doar părinții care au copii după această dată.

Jacinda Ardern, care deține portofoliul de prim-ministru al Noii Zeelande din 26 octombrie 2017, este doar a doua femeie premier din lume care devine mamă în timpul mandatului. Prima a fost Benazir Bhutto, prim-ministrul Pakistanului între anii 1988-1990 și 1993-1996. Ea a născut o fetiță, Bakhtawar, în ianuarie 1990. Benazir Bhutto a fost asasinată în decembrie 2007, la vârsta de 54 de ani.

Numele fetiței ei e special

Jacinda Ardern și soțul ei, Clarke Gayford, au mărturisit că s-au chinuit câteva luni pentru a găsi numele potrivit pentru fiica lor. În final au botezat-o Neve Te Aroha Ardern Gayford, iar alegerea nu e întâmplătoare. Neve, derivat din numele irlandez Niamh, înseamnă „lumină”, „strălucire”, iar Te Aroha înseamnă „iubire” în vechiul dialect Maori al populației indigene din Noua Zeelandă.

FULLSCREEN
Lumea întreagă vrea un premier ca ea. Jacinda Ardern se întoarce la muncă la șase săptămâni după ce a născut
  • /


related posts