Macrosomia – cand nou-nascutul este prea mare la nastere


Cat de mare e prea “mare”? Specialistii s-au pus de acord: bebelusilor a caror greutate depaseste la nastere 4,5 kilograme li se pune diagnosticul de macrosomie. Afla care sunt factorii care te pot face sa nasti un mic… “urias”! Este [...]


Cat de mare e prea “mare”? Specialistii s-au pus de acord: bebelusilor a caror greutate depaseste la nastere 4,5 kilograme li se pune diagnosticul de macrosomie. Afla care sunt factorii care te pot face sa nasti un mic… “urias”!

Este foarte dificil sa se stabileasca daca un copil sufera cu adevarat de macrosomie (definita, in manualele de specialitate, ca “gigantism caracterizat prin dezvoltarea excesiva a intregului corp”winking inca din perioada intrauterina. Adevarul iese la iveala doar dupa cantarirea la nastere.

Totusi, medicul tau poate ajunge la o astfel de concluzie daca pune cap la cap masuratorile efectuate in timpul ecografiilor 3D sau 4D. O ecografie cu ultrasunete poate releva o greutate a fatului mult peste medie. Una peste alta, statisticile arata ca intre 5 si 10 procente dintre copiii nou-nascuti sunt considerati macrosomici.

Care sunt cauzele macrosomiei?

Un numar de factori contribuie la cresterea necontrolata a copiilor inca din pantec. Probabil cel mai important dintre acestia este factorul genetic, precum si nivelul ridicat al zaharului din sangele mamei, provocat de diabetul gestational sau cel zaharat.

Dar sunt si alti factori care pot duce spre riscul aparitiei macrosomiei, printre care si factorul etnic. Ei bine, da, femeile de origine hispanica sunt supuse acestui risc intr-o mai mare masura decat restul femeilor de pe glob.

Alte motive, mult mai comune, includ: obezitatea gravidei, cresterea masiva in greutate in timpul sarcinii, sarcina cu termen depasit si chiar sexul copilului – previzibil, nou-nascutii de sex masculin sunt mai expusi macrosmiei decat mai delicatele fetite.

Mai mult, daca ai nascut inainte un copil de mari dimensiuni, posibilitatea de a naste pe viitor copii la fel de mari este direct proportionala.

Nu te panica! Daca prezinti unul sau mai multe dintre riscurile de mai sus, nu e neaparat necesar sa nasti un copil cu greutate peste medie. Multe gravide care se incadreaza in grafic cu sarcina pot aduce pe lume copii cu macrosomie.

Care sunt riscurile macrosomiei la nastere?

E de inteles ca un copil cu greutate mare pune problema unei nasteri dificile. Daca nasti natural, e posibil sa apara rupturi perineale, hemoragii sau rani ale coccisului.

De asemenea, desi cazurile sunt rare, se poate intampla ca in timpul procesului de nastere copilul sa sufere distocie de umar – umarul sau se poate bloca in spatele osului tau pubian, motiv pentru care copilul nu mai poate inainta pe canalul de nastere.

Daca medicul banuieste (inainte sau in timpul nasterii) ca bebelusul tau este unul cu o greutate peste medie, este foarte probabil sa-ti recomande cezariana. Sugestia noastra este sa accepti. In aceste conditii cezariana este mult mai sigura decat nasterea naturala, atat pentru tine, cat si pentru nazdravan.

related posts

Modifică setările cookies