Mamele din Japonia care lucreaza, considerate o minoritate. Guvernul vrea mai multe “sotii baietoase”


Majoritatea sotiilor japoneze renunta la slujba dupa nasterea primului copil, iar cele care opteaza sa lucreze sunt poreclite “sotii baietoase”. Guvernul de la Tokyo are ca obiectiv cresterea ponderei femeilor angajate, care pot avea o contributie la PIB de pana la [...]


Majoritatea sotiilor japoneze renunta la slujba dupa nasterea primului copil, iar cele care opteaza sa lucreze sunt poreclite “sotii baietoase”. Guvernul de la Tokyo are ca obiectiv cresterea ponderei femeilor angajate, care pot avea o contributie la PIB de pana la 15%.

Combinarea unor factori precum numarul limitat al gradinitelor, presiunile din partea partenerilor si lipsa de flexibilitate a locurilor de munca face ca femeile care muncesc sa fie o minoritate, 70% dintre acestea renuntand la slujba dupa nasterea primului copil, relateaza Bloomberg.

Citeste si: Revenirea la serviciu dupa concediul de crestere a copilului. Ce probleme pot aparea?

Procentul este cu mult mai mare comparativ cu Statele Unite, unde circa o treime dintre femei opteaza sa ramana acasa.

Japoneza Terue Suzuki este o exceptie de la regula, ea optand dupa nasterea primului copil sa se mute cu parintii, fara sot, in timpul saptamanii, pentru a putea reveni la serviciu.

A fost ca o casatorie de weekend“, a spus Suzuki, care lucreaza la o companie de telecomunicatii.

In societatea japoneza, cand o femeie opteaza sa lucreze in loc sa stea acasa sa isi ingrijeasca sotul este numita “o sotie baietoasa“. Suzuki a avut noroc ca a fost sustinuta de companie si de sot, in prezent fiind director pentru servicii de cloud-computing, potrivit Mediafax.

Un sondaj realizat in 2010 in randul a 6.000 de cupluri din Japonia a aratat ca 70% dintre respondeti cred ca mamele trebuie sa renunte la lucru pentru a-si ingriji copiii mici.

Citeste si: Vreau sa ma intorc la serviciu, dar fara sa renunt la alaptare. Afla ce solutii exista

Numarul de centre pentru ingrijirea copiilor din Japonia, de 166 la 10.000 de locuitori, este sub cel de 201 din Marea Britanie si 365 in Australia.

Japonia este in fruntea unui top de 144 de tari in privinta capacitatii de inovare, potrivit celui mai recent raport privind competitivitatea al World Economic Forum, dar este abia pe locul 87 in cazul participarii femeilor la forta de munca, cea mai joasa pozitie in randul G7, cu exceptia Italiei.

related posts

Modifică setările cookies