Mami, ai grija de dintii tai! Bacteriile din cavitatea bucala te pot imbolnavi


Daca ai crezut ca o simpla cafea nu te afecteaza, specialistii sustin ca pana si aceasta bautura aparent inofensiva modifica Ph-ul la nivelul cavitatii bucale. In plus, cu fiecare inghititura de mancare bacteriile de la nivelul cavitatii bucale cresc secretia [...]


Daca ai crezut ca o simpla cafea nu te afecteaza, specialistii sustin ca pana si aceasta bautura aparent inofensiva modifica Ph-ul la nivelul cavitatii bucale. In plus, cu fiecare inghititura de mancare bacteriile de la nivelul cavitatii bucale cresc secretia de acizi, care sunt corozivi si atenteaza direct la sanatatea dintilor.

Pe termen lung, consecintele nedorite se traduc in carii, gingivite si boala paradontala. In aceste conditii, vizita regulata la medic si igiena impecabila sunt obligatorii. De mare ajutor poate fi si consumul de guma de mestecat fara zahar, care restabileste nivelul optim al Ph-ului. Un periaj dentar dupa fiecare masa, aceasta este recomandarea universala a dentistilor. De multe ori insa este o misiune imposibila, mai ales pentru mamicile ocupate.

Dupa fiecare masa, datorita faptului ca dintii sunt retentivi, o parte din alimente raman in spatiile dintre ei, fermenteaza si scad Ph-ul cavitatii bucale, ceea ce duce la o crestere a florei bucale in zona respectiva“, sustine dr. Stefan Costache, medic specialist dentist.

Microorganismele care se dezvolta exploziv contribuie la procesele de formare a cariilor si tartrului. Depunerile daunatoare de pe dinti sunt de fapt resturi alimentare si minerale din saliva. Medicii recomanda periajul profesional si detartrajul, care trebuie facute o data la sase luni. Bineinteles, aceste proceduri este recomandat sa fie insotite de igiena orala de la domiciliu.

In lipsa pastei si periutei de dinti, specialistii recomanda guma de mestecat fara zahar, care actioneaza in doua directii benefice pentru sanatatea dintilor. Prin consistenta gumei de mestecat fara zahar, aceasta indeparteaza si alimentele din spatiile retentive.

Guma de mestecat fara zahar stimuleaza secretia salivara si aportul de saliva este cu un Ph neutru si reechilibreaza Ph-ul scazut din cauza cafelei“, completeaza dr. Andreea Martin, medic specialist dentist.

In acest mod, bacteriile sunt partial anihilate. Totusi, consumul de guma de mestecat nu exclude periajul de dimineata si de seara. Guma de mestecat nu trebuie sa tina locul periajul de “noapte-buna”, pentru ca noaptea predomina partea sistemului nervos vegetativ care contribuie la scaderea secretiilor, inclusiv a a secretiilor salivare.

Daca respecti toate recomandarile dentistilor, riscul aparitiei cariilor scade cu 80%. De asemenea, procesele care favorizeaza aparitia paradontoxei sunt blocate.

related posts

Modifică setările cookies