Medicii englezi: “Femeile cu sarcina normala pot naste in siguranta si acasa”


Englezii se pregatesc sa restructureze serviciile de maternitate, astfel incat tot mai multe femei insarcinate sa poata alege sa nasca acasa, in siguranta. Dupa ce in 2010 s-a inregistrat un numar record de nasteri in Marea Britanie si Tara Galilor [...]


Englezii se pregatesc sa restructureze serviciile de maternitate, astfel incat tot mai multe femei insarcinate sa poata alege sa nasca acasa, in siguranta.


Dupa ce in 2010 s-a inregistrat un numar record de nasteri in Marea Britanie si Tara Galilor – 723.165, cea mai mare cifra din ultimii 40 de ani, autoritatile au inceput sa ia tot mai in serios ideea de a reforma sistemul medical in asa fel incat femeile sa poata avea alternative la nasterea in spital, scrie dailymail.co.uk.

Schimbarea vine chiar din interiorul sistemului. Colegiul Regal al Obstetricienilor si Ginecologilor englezi (R.C.O.G.) sustine ca tot mai multe nasteri normale ar trebui sa se petreaca in afara spitalelor, fie acasa, fie in centre conduse de moase.

Nasterea la spital nu ar trebui sa fie prima optiune a gravidelor

Conform unui plan pus la punct de R.C.O.G., sectiile de maternitate din spitale ar urma sa fie reduse treptat, astfel incat medicii sa se poata ocupa pe viitor mai mult de pacientele care au avut nasteri complicate. Sunt prea multe unitati de maternitate, si prea putini specialisti care sa intervina in cazurile mai complexe, se arata in raport.

Ar trebui sa ne coordonam serviciile astfel incat femeile sa primeasca cele mai bune ingrijiri in cele mai bune locuri. Foarte multe femei au nasteri usoare, care pot avea loc in afara spitalelor”, afirma dr. Anthony Falconer, presedintele R.C.O.G.

Ginecologii englezi spun ca nasterea la spital n-ar trebui sa fie prima optiune a gravidelor, si ca o treime din ele ar putea naste acasa, fara niciun medic prin apropiere. ”Femeile chiar au nevoie sa nasca intr-o institutie dotata cu scannere pentru RMN, unde se pot face si transplanturi renale si operatii pe creier? Probabil ca nu“, spune David Richmond, vice-presedintele R.C.O.G.

Nasterea acasa nu e pentru toata lumea

Nasterea acasa nu este, insa, recomandata pentru femeile care au o sarcina cu riscuri – care au gemeni, tripleti, sufera de obezitate sau diabet sau au peste 40 de ani.

Exista si voci in Marea Britanie, insa, care nu sunt de acord cu schimbarea sistemului de sanatate. “Multe femei par sa aiba o sarcina fara probleme, dar fac tot felul de complicatii grave la nastere”, avertizeaza Maureen Treadwell, de la Asociatia Traume la Nastere, o organizatie non-profit care sprijina femeile care au avut probleme la nastere.

Alegerea apartine in totalitate viitoarelor mamici. Daca sunt sanatoase, si-au facut testele si ecografiile necesare si au o sarcina normala, varianta unei nasteri acasa ar trebui luata in calcul.

In anii ’60, una din trei femei din Marea Britanie nastea acasa 

De cativa ani buni, femeile din Marea Britanie au posibilitatea sa nasca acasa daca doresc, din moment ce nu exista o lege care sa le oblige sa mearga la spital pentru a naste. Ce constituie inca un subiect de dezbatere este daca Serviciul National de Sanatate (NHS) are obligatia de a asigura prezenta unei moase la domiciliul femeii care nu vrea sa nasca la spital.

In prezent, gravidele pot aranja sa nasca acasa, dar adesea e nevoie de multe demersuri si negocieri, din moment ce aceasta optiune nu este recunoscuta oficial, iar cadrul legal nu este inca stabilit.

In 2010, din totalul nasterilor din Marea Britanie si Tara Galilor, 2.4% au fost nasteri la domiciliu si in jur de 7% nasteri petrecute in centre conduse de moase. In anii ’60, una din trei englezoaice nasteau acasa.

Conform raportului publicat recent de R.C.O.G., in perioada 2009-2010, din totalul de 654.623 de nasteri, in Marea Britanie au avut loc 24.973 de nasteri normale cu complicatii, in timp ce 385.765 de nasteri normale au decurs fara niciun fel de problema.

Sa nu va imaginati, insa, ca in Marea Britanie nasterea normala este optiunea “din oficiu” a gravidelor, iar englezoaicele nici macar nu-si pun problema daca sa aleaga intre nastere normala si cezariana, ci numai unde sa nasca normal – acasa sau la spital? Cezarienele sunt si acolo la moda: procentul de nasteri prin cezariana variaza de la 14.9% la 32.1% in functie de regiune.

related posts

Modifică setările cookies