Medicul pediatru, cel mai bun prieten al bebelusului


Cand bebe vine pe lume, familia primeste si un foarte bun prieten: medicul pediatru. Primul control se desfasoara in primele zi dupa nastere, urmand ca verificarile ulterioare ale starii de sanatate si ale progreselor in dezvoltarea micutului sa se faca [...]

Tag-uri: #bebelusi #pediatru

Cand bebe vine pe lume, familia primeste si un foarte bun prieten: medicul pediatru. Primul control se desfasoara in primele zi dupa nastere, urmand ca verificarile ulterioare ale starii de sanatate si ale progreselor in dezvoltarea micutului sa se faca periodic in timpul primului an de viata.

Ce verifica medicul pediatru la bebelusul tau?

1. Rata de crestere: valorile greutatii, inaltimii, lungimii, circumferintei capului sunt notate cu ocazia fiecarei vizite si comparate cu valorile normale pentru varsta sa. Mici deviatii de la acestea sunt normale si nu trebuie sa te sperie. Important este ca medicul sa observe o dezvoltare constanta cu prilejul fiecarei vizite.

2. Capul
- forma: in primele zile este normal sa existe o usoara deformare a capului cauzata de nasterea pe cale naturala. De asemenea pozitia capului in timpul somnului poate determina o turtire a acestuia.
- fontanela: bebelusul are oasele craniului inca moi, nesudate pentru a i se permite creierului sa se dezvolte. Medicul va urmari mai ales doua fontanele: cea mare (anterioara, de forma unui romb) si cea mica (posterioara, de forma unui triunghi). Copilasul tau poate avea la nastere fontanela posterioara deja inchisa. Pe masura ce craniul se dezvolta, fontanela anterioara devine din ce in ce mai ingusta, pana cand se va inchide. In general acest lucru se intampla pana la varsta de 2 ani.

3. Urechile, ochi, gura: canalul auditiv si timpanul sunt controlate cu un aparat numit otoscop. Medicul verifica raspunsul copilasului tau la diverse sunete si daca exista inflamatii sau secretii ale urechii.
- reactia normala a pupilei la un stimul luminos, miscarea coordonata a ochilor, secretia lacrimala normala sunt semnele unui aparat vizual normal
- cateodata, pe fata interioara a obrajilor si pe gingii laptele sau alte resturi alimentare pot cauza mici iritatii. In acest caz, medicul iti va recomanda curatarea dupa fiecare masa a acestor zone cu un tifon inmuiat in apa sau ceai de mustel.

4. Culoarea pielii: o piele palida, galbuie sau inrosita sunt posibile semne de anemie, icter post-natal sau ale unei iritatii. Icterul dispare in mod normal in 1, 2 saptamani de la nastere si este insotit si de o colorare galbena a albului ochilor.

5. Plamani si inima: prin intermediul auscultatiei pediatrul poate decela dificultati ale respiratiei, sunete sau ritmuri cardiace anormale

6. Abdomen: medicul urmareste sensibilitatea la palpare, o eventuala marire a unui organ sau o hernie ombilicala

7. Solduri si picioruse: deoarece luxatia congenitala de sold se intalneste in medie la un copil din 1000, se va proceda si la verificarea mobilitatii si functionalitatii articulare

8. Zona genitala: se pot observa semne de hernie inghinala, umflaturi sau diverse infectii. Specific pentru fete este controlul existentei secretiilor vaginale, iar la baieti se vor verifica testiculele (coborarea in scrot, hidrocelul-prezenta de lichid).

Adreseaza-i medicului pediatru absolut orice intrebare si nu lasa nicio temere sau curiozitate neexplicata. El este acolo pentru a-ti oferi sfaturi si suport. Este firesc sa fii preocupata de tot ceea ce-l priveste pe micutul tau, asa fac toate mamicile! winking

related posts

Modifică setările cookies