Top 6 mituri despre menstruatie


Nu am voie sa fac sport. Nu am voie sa merg la sauna. Nu pot ramane insarcinata. Ai auzit si tu aceste replici, nu-i asa? Sunt doar cateva dintre miturile cu privire la perioada cea mai delicata a lunii: menstruatia. [...]


Nu am voie sa fac sport. Nu am voie sa merg la sauna. Nu pot ramane insarcinata. Ai auzit si tu aceste replici, nu-i asa? Sunt doar cateva dintre miturile cu privire la perioada cea mai delicata a lunii: menstruatia.

Ce este adevarat si ce este fals despre menstruatie?

1. Fara sport. Primul din lista miturilor despre menstruatie este cel legat de efortul fizic. Multe dintre femei se considera epuizate in perioada menstruatiei, asa ca sportul iese din discutie. Daca obisnuiesti sa mergi la sala, nu trebuie sa faci pauza in perioada menstruatiei.

Efortul moderator sau in acord cu starea femeii in aceste zile poate fi chiar util pentru ca iti scade durerile de la menstruatie, iti da un tonus mai bun si te face sa treci uneori mai usor peste aceste zile care constituie cateodata un disconfort pentru multe femei“, spune dr. Dana Paraschiv, medic ginecolog.

Asadar, exercitiile fizice nu sunt interzise in timpul menstruatiei. Daca totusi nu te simti confortabil in aceasta perioada, poti face miscari mai usoare.

2. Nu ai voie sa faci baie. O alta idee gresita este aceea ca in timpul menstruatiei nu ai voie sa faci baie sau sa mergi la sauna. Fals! Igiena este cea mai importanta in fiecare zi, cu atat mai mult in zilele de menstruatie.

Sangele menstrual reprezinta un mediu de cultura si de crestere foarte bun pentru bacterii, tocmai de aceea igiena este mult mai importanta in aceasta perioada a lunii decat in alte zile“, sustine dr. Violeta Chirita, medic ginecolog.

Este adevarat ca apa fierbinte duce la vasodilatatie, dar doar daca vorbim despre temperaturi foarte mari. Asadar, poti face o baie calda sau dusuri fierbinti, dar scurte. Nu iti fac niciun rau. Nici sauna nu este interzisa.

Din cauza temperaturilor mari pe care uneori le suportam la sauna, poate aparea vasodilatatia si prin asta un oarecare exces de flux menstrual. Aceasta problema poate fi resimtita diferit de catre femei si este optiunea lor daca vor sau nu sa mearga la sauna, nu este contraindicat din punct de vedere medical“, completeaza dr. Dana Paraschiv, medic ginecolog.

3. Emotiile puternice dauneaza. Un alt mit este acela care se refera la emotiile puternice si stres. Determina oare acestea un flux menstrual abundent? Ei bine, emotiile puternice pot duce la disparitia sangerarilor lunare, dar fluxul abundent nu are legatura cu stresul.

Nu este dovedit stiintific faptul ca emotiile puternice determina cresterea fluxului menstrual. Exista femei la care stresul emotional puternic poate duce la grabirea aparitiei menstrei“, este de parere dr. Violeta Chirita, medic ginecolog.

4. Vata este obligatorie. Un obicei total gresit este folosirea vatei peste absorbant.

Pastrarea acestor absorbante timp indelungat si schimbarea doar a vatei de deasupra duce la cresterea numarului de infectii. Asa ca nu recomand folosirea vatei peste absorbant, ci folosirea unor absorbante cu putere de absorbtie marita“, spune dr. Violeta Chirita, medic ginecolog.

5. Nu pot ramane insarcinata in timpul menstruatiei. Nu uita sa folosesti o metoda contraceptiva in timpul menstruatiei, mai ales ca un mit foarte cunoscut este ca menstruatia impiedica o sarcina. Total fals!

6. Interzis la sex. In ceea ce priveste relatiile sexuale in timpul menstruatiei, parerile femeilor nu sunt tocmai favorabile, asa ca cele mai multe prefera abstinenta in aceasta perioada.

Interzis nu este. Din punct de vedere medical nu exista niciun motiv pentru a interzice acest lucru. Exista insa cu totul alte motive care pot sa influenteze orice cuplu sa aleaga sau nu sa aiba relatii sexuale in timpul menstruatiei“, completeaza dr. Dana Paraschiv, medic ginecolog.

Sexul in timpul menstruatiei aduce cu el un beneficiu: diminuarea durerilor menstruale. Trebuie sa tii cont totusi ca bolile cu transmitere sexuala se transmit mai usor in aceste zile.

related posts

Modifică setările cookies