Nasterea naturala reduce riscul aparitiei cancerului la san


Potrivit unui studiu publicat in 2008 de cercetatori britanici, nasterea naturala si alaptarea reduc riscul aparitiei cancerului la san. Savantii de la Oxford University din Marea Britanie au dat publicitatii un studiu din care reiese ca nasterea pe cale naturala [...]


Potrivit unui studiu publicat in 2008 de cercetatori britanici, nasterea naturala si alaptarea reduc riscul aparitiei cancerului la san.

Savantii de la Oxford University din Marea Britanie au dat publicitatii un studiu din care reiese ca nasterea pe cale naturala si alaptarea bebelusului pot proteja impotriva celui mai frecvent tip de cancer care afecteaza femeile: cancerul de san.

Studiul a demonstrat faptul ca, in multe imprejurari, cancerul la san este cauzat de absenta schimbarilor hormonale pe care nasterea vaginala, urmata de alaptare, le aduc cu sine. In acelasi timp, studiul sustine ca genele sunt responsabile doar pentru o mica parte din cazurile de cancer la san.

Citeste si: Top 6 alimente care reduc riscul aparitiei cancerului la san

Rezultatele studiului demonstreaza ca (aici incercati sa va stapaniti instinctul feminist) cu cat o femeie are mai multe nasteri la activ si isi alapteaza o perioada mai indelungata copiii, cu atat scade riscul de a se imbolnavi de cancer la san.

Potrivit britanicilor, posibilitatea ca o femeie sa se imbolnaveasca de cancer la san scade cu 7% cu fiecare bebelus adus pe lume, iar pentru fiecare an de alaptat incidenta scade cu inca patru procente.

Tot aici se arata ca femeile care provin din tarile dezvoltate, unde familiile sunt de obicei mici, prezinta riscul de a face cancer la san de sase ori mai mare decat femeile din Asia, unde familiile sunt numeroase.

Valerie Beral, sefa echipei de cercetatori de la Oxford, pare ca v-a citit gandul. Ea considera ca pentru diminuarea ratei de aparitie a cancerului la san femeile nu trebuie sa se intoarca la epoca in care nasteau copii pe banda rulanta si ii alaptau pana cand dentitia era completa (adica pana in jurul varstei de doi ani), ci propune producerea unor tratamente care sa imite efectele sarcinii.

Beral e de parere ca cercetarile ar trebui sa vizeze modalitatea de a produce hormoni in timpul sarcinii si apoi a lactatiei. Atentia ar trebui sa cada in special pe hormonul prolactin, care apare in ultimul trimestru de sarcina si care este respondabil cu declansarea lactatiei.

Citeste si: Top 6 mituri despre cancerul la san si adevarul despre ele

In plus, cercetatoarea britanica afirma ca aparitia unui tratament hormonal sau a unui vaccin care sa ofere protectie femeilor ce nu pot da nastere sau care nu-si permit sa faca mai multi copii este mai mult decat necesara.

O alta concluzie la care a ajuns studiul este ca nasterea unui copil la o varsta tanara are, de asemenea, un efect de protectie impotriva cancerului la san.

In urma studiului Million Women au fost testate aproximativ un milion de persoane de sex feminin din Marea Britanie avand varste de peste 50 de ani. Cercetarea s-a concentrat pe analiza felului in care sanatatea este afectata de factorii legati de reproducere si de stilul de viata.

Nu stim cum vei alege sa nasti sau daca vei dori (sau vei putea) sa-ti alaptezi copilul. Orice ai decide, noi iti uram doar atat: sa fii sanatoasa!

related posts

Modifică setările cookies