Nu stii cum sa te comporti cu un copil timid? Vezi 5 sfaturi utile


"Mergi tu inainte". "Mi-e rusine sa ridic mana". "Imi place mai mult sa ma joc singur". Ai auzit aceste replici de la copilul tau timid si nu ai stiut cum sa reactionezi? Lipsa de socializare din copilarie poate marca perioada [...]


"Mergi tu inainte". "Mi-e rusine sa ridic mana". "Imi place mai mult sa ma joc singur". Ai auzit aceste replici de la copilul tau timid si nu ai stiut cum sa reactionezi? Lipsa de socializare din copilarie poate marca perioada adulta a fiecarui om, asa ca trebuie sa inveti cum sa "tratezi" timiditatea puiului tau.

Baietelul tau se inroseste cand colegii din jur incearca sa lege o conversatie cu el? Fetita ta coboara ochisorii in pamant cand face cunostinta cu persoane noi?

Timiditatea il impiedica pe copilul tau sa se bucure din plin de viata. In plus, daca evita legaturile sociale s-ar putea confrunta cu probleme grave, printre care si inadaptarea.

Invata sa te comporti adecvat cu un micut timid si fereste-l de sentimentul de respingere pe care l-ar putea simti in viitor. In mainile tale sta capacitatea de a-i oferi incredere si abilitati necesare dezvoltarii sociale.

Uite cum il poti face pe copil sa se simta mai confortabil in preajma altor copii:

1. Incurajeaza contactul vizual. In timp ce vorbesti cu micutul tau, roaga-l sa te priveasca in ochi. Spune-i ca vrei sa-i admiri privirea. Folosind aceasta metoda in mod regulat, copilul va capata deprinderea si va incepe s-o foloseasca la randul sau. Daca inca ezita sa priveasca persoanele in ochi, propune-i sa se uite in varful nasului lor. Cu putin "antrenament" si in timp, nu va mai avea nevoie de repere, ci se va uita cu mai multa incredere la cei din jur.

2. Invata-l cateva replici standard. Intocmeste alaturi de nazdravanul tau o lista cu propozitii usoare pe care le poate folosi pentru a deschide anumite conversatii. Invata-l ce ar putea spune unei persoane pe care o stie deja, unui adult pe care nu-l cunoaste, unui prieten pe care nu l-a vazut demult sau unui coleg nou de clasa. Dupa ce ati terminat lista, faceti un joc de roluri si construiti situatii care sa-l familiarizeze cu elementele sociale. Daca observi ca il ajuta mai mult, incearca sa repeti aceste mici dialoguri cu micutul la telefon. Aceasta solutie ar putea reprezenta un inceput bun si va putea sa duca spre o atitudine mai buna.

3. Repetati situatii sociale. Pregateste-l pe cel mic pentru evenimentele pe care urmeaza sa le organizati sua la care trebuie s aparticipati. Incearca sa-i descrii locatia, asteptarile, activitatile si oamenii prezenti acolo, deoarece toate aceste detalii il vor ajuta sa se imprieteneasca mai repede si mai bine cu restul participantilor.

4. Repetati impreuna cu prieteni sau frati mai mici. Psihologii recomanda ca fratii mai mari sa petreaca timp alaturi ce cei mai mici si mai “infipti” membri ai familiei. Este indatorirea ta sa creezi situatii propice in care nazdravanul sa intre in contact cu un copil mai mic, fie el frate, vecin sau ruda. Bazandu-se pe faptul ca o persoana mai mica nu este atat de infricosatoarea ca una adulta, specialistii cred ca aceasta solutie il poate ajuta pe micutul timid sa evolueze.

5. Pregateste sesiuni de joaca. Este important sa iei lucrurile pe rand. Daca te astepti ca micutul tau sa aiba brusc mai multa incredere in fata tuturor colegilor de clasa, s-ar putea sa fii dezamagita. Poti, in schimb, sa-l inviti pe unul dintre copiiii cu care se intelege cel mai bine la voi acasa. Orele petrecute impreuna le vor permite sa se cunoasca mai bine, sa capete incredere unul in celalalt si sa-si decsopere pasiunile comune. In acets fel, copilul tau va avea un nou prieten, care s-ar putea transfora in puntea de legatura spre legarea altor prietenii.

Te-ai confruntat vreodata cu o problema de acest tip? Copilul tau a reusit sa depaseasca timiditatea? Spune-ne mai multe in sectiunea de comentarii.

related posts

Modifică setările cookies