Afla daca ochelarii 3D afecteaza vederea copiilor


Primele filme 3D se pare ca dateaza chiar din perioada celui de-Al Doilea Razboi Mondial si aveau scop propagandistic. Tehnica 3D s-a dezvoltat de la an la an influentand nu numai cinematografia, ci si jocurile video si chiar pictura. Au [...]


Primele filme 3D se pare ca dateaza chiar din perioada celui de-Al Doilea Razboi Mondial si aveau scop propagandistic. Tehnica 3D s-a dezvoltat de la an la an influentand nu numai cinematografia, ci si jocurile video si chiar pictura.

Au aparut filme special concepute pentru 3D si, spre deliciul copiilor, personajele animate s-au desprins parca vrajite de ecranul plat, continuandu-si povestile chiar sub ochii micutilor.

Cum orice noutate care se adreseaza mai ales copiilor nostri trebuie analizata serios este normal sa ne punem si intrebarea: “cat de sigura este vizionarea acestor filme pentru ei?”.

Citeste si: 11 semne ca micutul tau are nevoie de ochelari

Specialistii in optometrie ne linistesc si au si argumente in favoarea acestui lucru. Protectia ochilor celor mai mici spectatori este garantata prin calitatea ridicata a filmelor 3D si prin distanta mare dintre ochi si ecran asigurata de salile special concepute pentru vizionarea acestui gen de filme.

Ce anume trebuie sa avem in vedere cand vine vorba de filme tridimensionale?

1. Dupa terminarea filmului, intreaba-l pe copilasul tau cum se simte. Daca se plange de durere de cap, ochii sunt rosii, lacrimeaza sau simte tensiune la nivelul lor este preferabil ca pe viitor sa optezi pentru alt gen de film sau sa nu mergeti foarte des la 3D.

2. Chiar daca toata familia este in regula dupa finalul filmului, aveti mare grija la trepte sau miscari care va pun la incercare vederea in profunzime (inclusiv condusul unui autovehicul). Ochiul are nevoie de cateva minute pentru a se obisnui fara ochelarii 3D.

3. Exista sali de cinematograf unde, inainte de inceperea filmului, sunt citite cateva indicatii de care toata familia trebuie sa tina cont. Ametelile, starea de greata sau durerea de cap aparute pe parcursul vizionarii sunt motive de a renunta la film.

Citeste si: Timpul petrecut in aer liber este benefic pentru vederea copilului tau. Afla de ce

4. In filmele tridimensionale intervine capacitatea ochiului uman de a percepe in adancime. Desi nu s-a demonstrat existenta vreunui efect advers la cei mai mici, o buna vizionare incepe de regula in jurul varstei de 6 ani, atunci cand dezvoltarea vederii este definitiva.

5. Igiena: ochelarii sunt, de regula, rulati dupa fiecare spectacol. In lipsa pastrarii unei stari adecvate de igiena a ochelarilor, exista riscul de contaminare cu bacterii (mai ales stafilococi). Daca ai ocazia, mai bine cumpara-i celui mic ochelari pe care ii poate folosi data viitoare in acel cinematograf.

6. Odata achizitionati, ochelarii speciali 3D nu trebuie folositi in afara. Ei sunt special conceputi pentru a acoperi o arie vizuala cat mai larga si au lentile inchise la culoare.

7. Limitati vizionarea filmelor sau jocurilor 3D acasa. Fie ca este vorba de un computer, televizor sau telefon mobil, vederea copilului tau poate fi afectata din cauza distantei mici dintre ochi si imagini. Cu cat imaginile se proiecteaza mai departe de planul ecranului, cu atat ochiul este mai solicitat.

Citeste si: Afla cum influenteaza desenele animate capacitatea de concentrare a copiilor

Cand ar trebui consultat medicul oftalmolog?

- atunci cand micutul tau are alte probleme de vedere ce ii afecteaza vizionarea unui film 3D. Exista terapii si lentile speciale (prismatice, multifocale) ce pot corecta acest impediment.

- cand cel mic se plange in timpul sau dupa vizionarea unui film 3D de dureri de ochi sau de cap

Filmele 3D ii vor atrage intotdeauna pe cei mici. Fara a-i priva de aceasta bucurie, impune moderatie si nu ezita ca la primele semne de disconfort ale puiului tau sa ceri si parerea unui oftalmolog.

related posts

Modifică setările cookies