OMS avertizeaza: 50% dintre copiii prescolari sunt anemici


Fierul este un element direct implicat in oxigenarea sangelui, ajutand la buna functionare a organismului si mentinerea tonusului copilasului tau. Atunci cand concentratia acestuia scade si rezervele nu pot acoperi aceasta lipsa, apare anemia. Un copilas cu anemie feripriva este [...]


Fierul este un element direct implicat in oxigenarea sangelui, ajutand la buna functionare a organismului si mentinerea tonusului copilasului tau. Atunci cand concentratia acestuia scade si rezervele nu pot acoperi aceasta lipsa, apare anemia. Un copilas cu anemie feripriva este apatic, fara pofta de mancare si oboseste repede.

Statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca prevalenta anemiei feriprive in lume este de 50% la copiii prescolari si de 25% la cei de varsta scolara. Romania este incadrata in grupul tarilor cu o frecventa moderata a acestui tip de anemie, fiind diagnosticata la circa 20% – 39,9% dintre prescolari.

Ce este anemia feripriva?

Oxigenul este transportat la tesuturi prin intermediul hemoglobinei prezente in celulele rosii (hematii). In cazul in care cantitatea de fier nu este suficienta, productia de hemoglobina scade, asadar transportul oxigenului este ingreunat. Slaba oxigenare nu va ramane fara “ecouri” in functionarea organismului.

Ce simptome vei observa la micutul tau?

Semne: este palid, limba apare incarcata (cu depozite albicioase), la colturile gurii apar mici leziuni, pe interiorul obrajilor pot aparea afte, respiratia este superficiala, scurtata, inima are un ritm neregulat

Simptome: este obosit, nu are pofta de mancare, apar modificari in comportament, este usor iritabil, nu se poate adapta la variatii minore de temperatura

Aceste manifestari si semne variaza in intensitate si numar in functie de gravitatea anemiei, ce este cu atat mai crescuta cu cat lipsa fierului este mai mare. In lipsa tratamentului, la copii apare riscul crescut de intarziere a dezvoltarii psihice si motorii (vorbirea, mersul).

De cat fier are nevoie copilasul tau?

Nou-nascutii au deja un depozit de fier din care aproximativ 80% s-a format in trimestrul III de sarcina. De aceea nasterea inainte de termen reprezinta un factor de risc in aparitia anemiei feriprive. Este important ca acest depozit sa fie sustinut constant si de un aport suplimentar.

Necesarul de fier este pentru 1-3 ani de 7 mg/ zi si intre 4 si 8 ani de 10 mg/ zi, urmand ca mai tarziu sa varieze in functie de varsta si de sex.

Care sunt situatiile de risc?

- prematuritatea: mai mult de 3 saptamani inaintea termenului normal
- laptele de vaca: inainte de a implini 1 an
- copiii alaptati natural care nu primesc suplimente de fier dupa ce au implinit 6 luni sau cei ce primesc o formula din lapte ce nu este imbogatita cu fier
- copiii intre 1 si 5 ani care beau zilnic mai mult de jumatate de litru de lapte de vaca, de capra sau de soia
- copiii aflati in situatii speciale: boli cronice, cu diverse regimuri alimentare

Cum poti preveni deficienta de fier?

1. In timpul sarcinii.

Daca medicul care iti supravegheaza nasterea considera ca este cazul, iti va prescrie vitamine prenatale cu fier.

2. Laptele.

Alapteaza natural pana la varsta de 1 an: fierul existent in lapte matern este absorbit mult mai usor in organismul bebelusului decat fierul din laptele formula. Pentru lapte formula, alege o varianta pentru sugari bogata in fier. Laptele de vaca este interzis copiilor pana la un an. Peste aceasta varsta nu trebuie baut excesiv pentru ca nu reprezinta o sursa buna de fier.

3. Alimentatia diversificata.

Alege dupa 4-6 luni, cu ocazia trecerii la o alimentatie diversificata, alimente bogate in fier: cereale imbogatite cu fier. Cand se face mai marisor nu trebuie sa ii lipseasca din alimentatie galbenusul de ou, carnea rosie, pestele, legumele cu frunze verzi ce sunt surse naturale si sanatoase de fier.

Evita mancarea de tip junk-food, bogata in calorii si saraca in vitamine si minerale. In schimb, alege alimente bogate in vitamina C: kiwi, broccoli, rosii pepene galben etc. Absorbtia fierului este accelerata in prezenta acestei vitamine.

Anemia feripriva poate fi prevenita. In absenta altor probleme pentru care medicul pediatru va prescrie tratamente specifice, o dieta sanatoasa, bogata in vitamine si minerale va asigura sanatatea copilasului tau.

related posts

Modifică setările cookies