Ordinea in care sunt nascuti copii le influenteaza personalitatea. Vezi caracteristicile micutilor tai


Timp de zeci de ani, parintii si psihologii au sustinut sus si tare ca ordinea in care sunt nascuti micutii influenteaza modul de formare al personalitatii lor. Dintre toate elementele care stau la baza trasaturilor emoţionale, cognitive si comportamentale specifice [...]


Timp de zeci de ani, parintii si psihologii au sustinut sus si tare ca ordinea in care sunt nascuti micutii influenteaza modul de formare al personalitatii lor.

Dintre toate elementele care stau la baza trasaturilor emoţionale, cognitive si comportamentale specifice indivizilor (ADN, relatii, evenimente), medicilor le este greu sa afirme ca ordinea in care sunt nascuti copii ii influenteaza pe acestia, insa ei nici nu neaga contributia acestui element.

Chiar daca este gresit sa generalizam, s-a constatat ca diferentele de varsta dintre copii au consecinte asupra formarii micutilor, cu atat mai mult cu cat mamica schimba mediul inconjurator de la o sarcina la alta. Pe langa aceasta, modificarile hormonale si nutritionale joaca si ele un rol important, iar toate se reflecta in comportamentul copiilor.

Citeste si: Relatiile dintre frati si surori sunt foarte importante. Uite 5 lucruri pe care sigur nu le stiai

Dupa nastere, primul bebelus al familiei tinde sa primeasca mai multa atentie decat fratii lui mai mici, arata studiile. Responsabilitatile lui cresc si pe masura ce inainteaza in varsta el trebuie sa se ocupe de mezini. Cat despre cei mici, psihologii cred ca acestia incearca din rasputeri sa fie diferiti de fratii lor mai mari.

Iata caracteristicile fiecarui copil:

Primul nascut
In anul 2007 un cercetator din Norvegia a constatat ca primul nascut dintr-o familie tinde sa fie mai inteligent decat fratii lui. Studiul a fost realizat pe 250.000 de copii, iar cei mai mari au avut un avantaj de 3 puncte in ceea ce priveste IQ-ul, fata de micuti. Cel de-al doilea copil era cu un punct inaintea celui de-al treilea si apoi acest fenomen disparea.

Explicatia a fost raportata la timpul pe care primul nascut il petrece in preajma parintilor si la atentia pe care o primeste din partea acestora. In primii 13 ani de viata el sta in preajma mamei si a tatalui cu 3.000 de ore mai mult, timp care il transforma intr-o persoana mai responsabila.

Pentru a-si sustine punctul de vedere, cercetatorii ii dau drept exemplu pe copiii care castiga burse scolare si chiar si pe castigatorii Premiului Nobel, care sunt, in general, primii nascuti din familiile lor.

Citeste si: Copii cu super-puteri. Vezi povestea romanului de 7 ani care a batut doua recorduri mondiale

Ultimul nascut
Credinta populara spune ca mezinul familiei are un spirit aventurier, este curajos, liber si creativ.
Fratii mai mici nu au atatea responsabilitati ca cei mai mari, ceea ce inseamna ca se bucura de mai multa libertate. In unele familii, legile lui Darwin functioneaza de minune, iar micutul este nevoit sa-si gaseasca o nisa si sa “supravietuiasca”.

Studiile Universitatii Berckley arata, in plus, ca membrii mai mici ai familiilor tind sa practice un sport mai periculos, precum fotbalul sau rugby-ul

Mijlociul
Alfred Adler, un om de stiinta contemporan cu Freud si unul dintre primii psihologi ai lumii, a dat nastere credintei conform careia copii nascuti la mijloc sunt comunicativi si lucreaza bine in echipa.

Prins intre cel mare si cel mic, mjlociul se poate simti uneori pierdut. Emotiv si foarte receptiv la tot ceea ce se intampla in jurul lui, el va fi capabil sa medieze conflictele si sa priveasca anumite probleme din perspective diferite.

Unii parinti vor citi descrierea si ii vor recunoaste pe copiii lor, in timp ce altii vor spune ca rezultatele studiului sunt gresite si ca micutii lor nu respecta caracteristicile generale. Pe langa mediul in care tariesc, relatiile dintre membrii familiei si experientele traite, ordinea in care s-au nascut copii ar putea fi nesemnificativa.

related posts

Modifică setările cookies