Oxitocina, hormonul care poate minimiza durerea in timpul travaliului si la nastere


Cu un secol in urma cercetatorii au descoperit oxitocina, denumita si “hormonul iubirii”. Potrivit specialistilor, eliberarea acestui hormon in organism poate contribui la minimizarea durerii in timpul travaliului si la nastere. Mecanismul este unul simplu – odata eliberat in organism, [...]


Cu un secol in urma cercetatorii au descoperit oxitocina, denumita si “hormonul iubirii”. Potrivit specialistilor, eliberarea acestui hormon in organism poate contribui la minimizarea durerii in timpul travaliului si la nastere.

Mecanismul este unul simplu – odata eliberat in organism, hormonul oxitocina face uterul sa se contracte in timpul travaliului. Nivelul de oxitocina din sange creste treptat pe toata durata travaliului, atingand nivelul maxim chiar in momentul expulziei, contribuind la starea de bine si acceptare care se instaleaza, minimizand durerea.

Citeste si: Pregatita de nastere? 8 semne care te anunta ca incepe travaliul

Totodata, oxitocina este un potential stimulator pentru contractiile care dilata colul, ajutand asltfel fatul sa inainteze. Cand nivelul de oxitocina este crescut, contractiile puternice duc la desprinderea si eliminarea placentei, reducand astfel sangerarile si micsorand riscul unor hemoragii post-partum.

De asemenea, specialistii sustin ca oxitocina joaca un rol important si dupa expulzie in special in mecanismul alaptarii.

Cum se manifesta oxitocina?

Studiile au demonstrat ca acest hormon are nevoie de “intimitate” pentru a se manifesta si pentru a avea efecte benefice asupra femeii care este in travaliu, naste sau chiar alapteaza. De aceea, o femeie care tocmai a nascut si alapteaza, va elibera laptele matern mai usor daca va alapta intr-o camera in penumbra, unde este doar ea si bebelusul, fara a fi intrerupta de alti factori externi.

Care sunt factorii care stimuleaza oxitocina?

Punerea copilului la san imediat dupa nastere este cea mai buna metoda de a creste nivelul de oxitocina. Dr. Michel Odent spune ca un rol la fel de important il joaca si legatura imediata dintre mama si copil, contactul piele pe piele si privirile impartasite ducand si ele la cresterea nivelului de oxitocina.

Citeste si: Cum poate afecta hormonul prolactina capacitatea de conceptie

Tot el atentioneza asupra faptului ca in secolul nostru aproape ca s-a uitat de nevoia de intimitate a femeii atunci cand naste sau alapteaza. De aceea, acest hormon care ajuta atat de mult, nu se mai elibereaza suficient in organism deoarece viitoarea mama este perturbata de factorii externi si nu se mai simte relaxata si in siguranta.

Mai multe detalii pe acest subiect vor fi oferite la conferinta sustinuta de Dr. Michel Odent pe 1 octombrie 2012 la Bucuresti. Evenimentul este organizat de MedLife alaturi de Leaganul Vietii si Asociatia pentru Nastere Naturala si alaptare, cu sprijinul Chicco si in parteneriat cu Alpha Bank, Apa Nova, Avon Baby, Dorna, Stem Sure, fiind recomandat de PRO TV – emisiunea “Ce se intampla, doctore?“, revista “Ce se intampla, doctore?”, si sustinut de grupul Mediafax, the One, Gandul, DePici.ro, sexgen.ro.

related posts

Modifică setările cookies