Pe micut il doare burtica? Afla care sunt cauzele durerii abdominale


Copilasul tau se poate plange de dureri de burtica din foarte multe motive si destul de des. Pentru unele afectiuni durerea de burta reprezinta manifestarea pregnanta, de baza. Si tu, dar mai ales medicul care il tine sub observatie sunteti [...]


Copilasul tau se poate plange de dureri de burtica din foarte multe motive si destul de des. Pentru unele afectiuni durerea de burta reprezinta manifestarea pregnanta, de baza.

Si tu, dar mai ales medicul care il tine sub observatie sunteti pusi in fata identificarii cauzei acestui simptom. Cateodata sunt necesare analize amanuntite, ti se va cere sa il tii sub observatie pentru a urmari daca apar si alte simptome care ar indica afectiunea existenta.

Medicul este interesat de cateva caracteristici ale durerii:

intensitatea: crescuta, moderata, usoara
localizarea si eventual daca migreaza intr-un loc anume al corpului: iradierea durerii
- in jurul buricului: in situatii mai putin grave
- in partea inferioara, dreapta a abdomenului ce poate cobori pe picior: pana la stabilirea unui diagnostic cert este considerata apendicita (06_2011_07 Apendicita)
durata in timp: continua sau ocazionala
- virozele sau balonarile dureaza putin si nu reprezinta un motiv de ingrijorare
- daca dureaza mai mult de 24 de ore necesita investigatii
cand apare: un moment anume al zilei
circumstantele in care a aparut: daca poate fi legata de o boala anterioara, de o schimbare a regimului de viata (practicarea unui sport anume, un anume regim alimentar)
• daca exista vreo situatie in care aceasta scade in intensitate sau dimpotriva, daca exista ceva care o accentueaza: efortul, pozitia, anumite alimente, medicamente.
- unii copii au tendinta de a se culca si de a-si duce genunchii la barbie
• daca este insotita si de alte manifestari:
- greata, paloarea, transpiratiile, refuzul de a manca, deshidratarea, starea de somnolenta, chiar pierderea constientei sunt motive de ingrijorare
- varsaturile sunt des intalnite in cazul durerilor de burta fara a fi mereu semnale de alarma. Fii atenta la:
* durata: sa nu persiste mai mult de 24 de ore
* culoare: reprezinta urgenta pentru un copilas foarte mic daca sunt galbene, verzui si indiferent de varsta, daca apar urme rosiatice sau inchise la culoare
- diareea: simptom normal in viroze, dureaza de regula 3 zile. Aparitia sangelui in scaun este un motiv de a merge cat mai repede la consult
- febra: s-a constatat ca este des intalnita in cazuri usoare, in timp ce lipseste in situatia unor afectiuni mai grave
- eruptii cutanate: sunt un motiv de a merge imediat la medic

Cu cat copilasul tau este mai mic, cu atat va fi mai greu sa iti descrie ceea ce simte, asadar tu vei fi ajutorul de baza al medicului in aflarea raspunsurilor.

Cand cel mic se confrunta cu o durere de cauza inca necunoscuta, unii specialisti solicita comparatii:
- cu o alta senzatie neplacuta: “ca un junghi”, “ca o intepatura”, “ca o lovitura”
- cu intensitatea unei dureri pe care cel mic a simtit-o cu alta ocazie si a carei cauza se cunoaste: “mai tare decat…o cazatura, lovitura, durere dintisor”

Care sunt posibilele cauze ale durerii abdominale?

1. Infectioase: gastroenterite cauzate de virusuri (trec destul de repede) sau bacterii (necesita antibiotice), infectii urinare, parazitoze
2. Alimentare: alergii, substante otravitoare, excese, situatii care au dus la balonari dureroase
3. Otravire: durerea de burta apare atat in cazurile usoare de otravire (de ex.: ingestia de sapun) pana la cazuri grave (ingestia de medicamente sau substante chimice)
4. Cauze care necesita interventie chirurgicala: apendicita, blocaje pe traiectul digestiv
5. Alte cauze de natura medicala: complicatii ale unor boli (diabet)
6. Muscaturi de insecte: paianjen, capuse etc

Atunci cand micutul tau se plange de o durere localizata in zona burticii, incearca sa il intrebi cat mai multe despre aceasta. Astfel, daca va fi cazul sa te duci la medic ii vei putea spune mult mai multe decat un simplu: “il doare burtica”, ceea ce va ajuta foarte mult in depistarea cauzei si initierea cat mai rapida a unui tratament.

Este deosebit de important ca cel mic sa se odihneasa si sa bea lichide. Refuzul de a se hidrata este un motiv deosebit de serios pentru vizita la medic.

related posts

Modifică setările cookies