Plumbul, otrava care ii inconjoara pe copiii nostri


Unul dintre cele mai daunatoare elemente chimice pentru sanatate este plumbul. El este folosit in productia de vopsele, conducte, tevi, baterii, asadar te-ai putea gandi ca este dificil sa se realizeze vreun contact intre acest metal toxic si copilasul tau. [...]


Unul dintre cele mai daunatoare elemente chimice pentru sanatate este plumbul. El este folosit in productia de vopsele, conducte, tevi, baterii, asadar te-ai putea gandi ca este dificil sa se realizeze vreun contact intre acest metal toxic si copilasul tau.

Din pacate, cele mai intalnite cai de patrundere a plumbului in organism sunt posibile si in cazul celor mici: prin alimente, apa si aer.

Plumbul este, de fapt, o otrava care provoaca anemie, leziuni la nivelul rinichilor si sistemului nervos, intarzierea cresterii, tulburari de auz, vorbire si scaderea capacitatii de invatare.

Femeile insarcinate si copiii pana la varsta de 6 ani reprezinta categoriile cele mai vulnerabile la intoxicatia cu plumb. Aceasta se instaleaza in timp, insidios, prin contactul permanent cu cantitati insesizabile, dar importante de plumb.

Citeste si: Sarea, medicament sau otrava pentru copilul tau?

Specialistii au constatat ca in cazul proaspetelor mamici, aceeasi concentratie de plumb ca cea din organismul lor a fost masurata si la nou-nascut. Acest fapt subliniaza cat de importanta este preventia, cu atat mai mult cu cat plumbul are capacitatea de a trece prin placenta.

Cum iti poti proteja copilul?

Deoarece otravirea se produce lent, fara semne initial evidente, este esential ca cei mici sa fie feriti de expunerea la plumb inaintea afectarii organismului. Pentru aceasta trebuie sa identifici toate posibilele surse de plumb din jurul sau si sa-l feresti de acestea:

1. Vopseaua cu plumb. Este una dintre cele mai raspandite surse pentru ca ea acopera peretii interiori ai caselor mai vechi. Copilasii mici sunt in pericol deoarece ei au tendinta de a baga in gurita tot ce le este la indemana, inclusiv bucatele din vopseaua desprinsa.

Ce poti face?
- foloseste vopsea fara plumb pentru pereti
- asigura-te ca obiectele de mobilier nu contin plumb
- nu il lasa pe cel mic sa se joace in locuri unde exista obiecte sau pereti vechi
- nu folosi vesela, vase, tigai daca nu esti sigura ca nu contin plumb

2. Jucariile. Citeste cu atentie eticheta pentru a fi convinsa ca respectivul obiect este indicat celor mici si nu contine plumb. Oricat de tentante ar fi unele jucarii din punct de vedere al pretului, fii foarte atenta la calitatea unui lucru care are toate sansele sa ajunga in gurita puiului tau.

Ce poti face?
- nu cumpara jucarii din surse nesigure si de o calitate incerta
- deoarece pamantul poate contine plumb, lasa-l sa se joace numai in locuri special amenajate

3. Apa. Este o sursa periculoasa pentru toti membrii familiei atunci cand curge prin tevi vechi (din plumb sau care au imbinari din plumb). Din cauza coroziunii, plumbul patrunde in apa potabila. Cu cat aciditatea apei este mai mare, cu atat posibilitatea eroziunii creste. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) avertizeaza ca o concentratie a plumbului in apa mai mare de 0,01 mg/ l este periculoasa pentru sanatate.

Ce poti face?
- inlocuieste tevile vechi
- schimba instalatiile din plumb
- monteaza filtre
- inainte de a folosi apa de la robinet, las-o sa curga mai mult
- evita folosirea apei calde pentru prepararea mancarii

4. Particulele de praf. Inhalarea este una dintre modalitatile prin care plumbul din praful din casa ajunge in organism.

Ce poti face?
- curata des praful acumulat pe suprafete cu o carpa umeda sau un mop umed
- spala des jucariile, chiar daca esti sigura ca sunt inofensive pentru sanatatea celui mic
- aeriseste des incaperile
- invata-l pe cel mic sa se spele des pe manute si nu il lasa sa manance in spatii cu mult praf

5. Alimentele. Reprezinta mai mult de 50% din potentialele surse de plumb. Acestea sunt in pericol de contaminare pe parcursul proceselor de productie, prelucrare, ambalare, pregatire sau depozitare

Citeste si: Si copiii fac cancer. Ce sanse de vindecare au in Romania?

Ce poti face?
- cumpara numai alimente pastrate in conditii optime, cu ambalaje si eticheta intacte
- verifica termenul de garantie
- spala cu apa rece, in jet puternic, toate legumele si fructele
- nu pastra alimentele in locuri descoperite unde pot intra in contact cu particulele de praf
- evita sa-i dai copilasului conserve deoarece acestea se numara printre alimentele cu un continut ridicat de plumb.
- daca este posibil, mai bine prepara-i tu mancarea decat sa o iei deja preparata din magazine

Prezenta plumbului in alimente, apa, aer este inerenta, insa exista standarde potrivit carora concentratia nu trebuie sa depaseasca o valoare maxima. Contaminarea cu plumb poate fi usor prevenita daca indepartezi de copilul tau tot ceea ce ar putea sa-i ameninte sanatatea.

Daca ai suspiciunea ca micutul tau a intrat in contact cu surse de plumb, nu intarzia sa mergi la doctor. O simpla analiza de sange va arata daca este vorba, intr-adevar, de o intoxicatie cu plumb.

related posts

Modifică setările cookies