Pregateste-ti corpul pentru sarcina. Ce trebuie sa stii cand vrei sa ramai gravida


Daca te-ai hotarat sa devii mamica, trebuie sa te asiguri ca pentru aproximativ 9 luni organismul tau va fi o casuta excelenta pentru ca bebelusul sa creasca sanatos. Ideal este sa incepi sa te pregatesti cu cel putin un an [...]


Daca te-ai hotarat sa devii mamica, trebuie sa te asiguri ca pentru aproximativ 9 luni organismul tau va fi o casuta excelenta pentru ca bebelusul sa creasca sanatos.

Ideal este sa incepi sa te pregatesti cu cel putin un an inainte de momentul in care te gandesti la tine ca la o viitoare mama. Citeste mai jos ce este important sa ai in vedere.

Metoda de contraceptie folosita pana acum

Ai luat pana acum pilule contraceptive si te gandesti pe buna dreptate cum se va descurca copilasul intr-un organism supus unui aport suplimentar de hormoni. Ii poate face rau? Cand trebuie sa te opresti?

Este bine ca inainte de a ramane insarcinata sa ii lasi organismului tau o perioada de cateva luni pentru a reveni la ciclurile normale. In acest timp poti folosi prezervativul ca metoda contraceptiva. Revenirea la normal inseamna ca vei putea detecta cu mai multa usurinta perioada in care esti fertila.

Atentie! Folosirea pe perioada sarcinii a anticonceptionalelor reprezinta un risc de avort.

In cazul in care ai folosit contraceptive injectabile,  nu te speria daca nu ramai insarcinata imediat ce le intrerupi. La fel ca si in cazul pilulelor, cateodata este nevoie de o perioada putin mai lunga de timp pentru ca organismul sa revina la o functionare naturala.

Intareste-ti organismul si vaccineaza-te contra bolilor ce pot dauna copilasului tau

Virusurile au efecte periculoase la fat. Verifica daca ai avut in copilarie varicela sau rubeola sau daca te-ai vaccinat contra acestor boli sau a hepatitei B.

Daca nu ai avut aceste boli in copilarie, gandeste-te serios la optiunea de a te vaccina. Discuta cu medicul tau despre riscurile si consecintele la care te-ai putea expune si alegeti impreuna cea mai buna varianta.

Atentie! Vaccinarea trebuie facuta la distanta de momentul conceptiei. Unii medici recomanda 3-6 luni, altii chiar mai mult.

Bolile cronice si tratamentul acestora trebuie reanalizate

Daca suferi de o boala cronica precum diabetul, hipertensiunea arteriala, astmul bronsic ce implica tratament pe perioade mari de timp, NU inseamna ca vei avea obligatoriu o sarcina cu probleme.

Este indicat sa beneficiezi de o atentie deosebita din partea medicului tau la care va trebui sa mergi mai des decat alte mamici. El te va tine sub observatie atenta si iti va recomanda, daca este cazul, metode alternative de tratament.

Substantele active continute in fiecare medicament luat in timpul sarcinii pot trece prin placenta si ajunge in organismul copilului. De aceea, informeaza medicul din timp daca ai vreo boala ce necesita medicatie de lunga durata.

Nu uita de vitaminele prenatale

In prima luna de sarcina se dezvolta tubul neural ce va deveni apoi creier si maduva spinarii. Vitaminele prenatale scad riscul de aparitie a defectelor la aceste niveluri.

Fereste-te de bolile cu transmitere sexuala (BTS) sau trateaza-le la timp

Din cauza particularitatilor anatomice, femeile sunt mai predispuse decat barbatii la infectii in sfera genitala si urinara. Ramase netratate, aceste infectii au consecinte deosebit de grave pentru sarcina.

BTS pot determina implantare anormala a ovulului fecundat (sarcina ectopica), nastere prematura, greutate mica la nastere, infectii, unele deosebit de grave pentru copil. Fii deosebit de precauta!

Mostenirea genetica sub “lupa”

Pentru ca tiparul genetic al parintilor se regaseste in ADN-ul copilului, exista riscul ca anomaliile genetice sa se transmita si sa se manifeste cateodata prin malformatii grave.

Daca in familia ta sau a partenerului exista situatii care ti-ar putea ridica suspiciuni, nu ezita sa apelezi la un medic specialist.

related posts

Modifică setările cookies