Pretul uman al ciocolatei. Cati copii sunt exploatati pe plantatiile de cacao


Mai mult de 75% din productia totala de boabe de cacao provine din Vestul Africii si de pe Coasta de Fildes. Putini stiu insa ca o parte din forta de munca este reprezentata de copii. Ciocolata delicioasa de pe rafturile [...]


Mai mult de 75% din productia totala de boabe de cacao provine din Vestul Africii si de pe Coasta de Fildes. Putini stiu insa ca o parte din forta de munca este reprezentata de copii.

Ciocolata delicioasa de pe rafturile vesticilor este produsa in conditii de neimaginat, potrivit CNN. Pe Coasta de Fildes si in alte tari unde se recolteaza boabele de cacao, sunt folositi la munca foarte multi copii. Si asta chiar daca, din 2001, este ilegala folosirea copiilor la recoltarea boabelor de cafea, prin asa numitul “Protocol al boabelor de cacao”.

Departamentul de stat al SUA estimeaza ca mai mult de 100.000 de copii lucreaza pe plantatiile de cacao de pe Coasta de Fildes. Din 2001 si pana acum, locuitorii de pe Coasta de Fildes au trecut printr-un razboi civil intre 2002 si 2004, lucru ce au facut dificile eforturile autoritatilor straine de a reduce exploatarea minorilor prin munca, noteaza CNN.

Coasta de Fildes este cel mai mare producator de cacao al lumii, fiind responsabila pentru 40% din productia mondială. In plus, cacao aduce 20% la Produsul Intern Brut (PIB) al tarii si este principala sursa de venit pentru guvernul tarii, bani pe care bazeaza si presedintele Laurent Gbagbo.

Citeste si: Fotografia care I-A SALVAT VIATA. Diferenta dintre doua surori gemene, vizibila doar in aceasta imagine – FOTO

Orice blocare a exporturilor ar duce la o scumpire a ciocolatei in toata lumea. In plus, violentele de aici influenteaza si pretul boabelor de cacao. Astfel, in martie, pretul la cacao a atins un maxim al ultimilor 32 de ani, de 3.729 dolari pe tona, relateaza Reuters.

In martie, presedintele Gbago a anuntat nationalizarea productiei de cacao si cafea a tarii, scrie CNN. Acest lucru inseamna ca exportul boabelor de cacao va putea fi realizat doar de catre stat sau de exportatori licentiati. Piata era controlata anterior doar de companii multinationale.

related posts

Modifică setările cookies