Ce trebuie sa stii despre refluxul gastroesofagian la copii


Destul de des se intampla ca bebelusul sa regurgiteze aproape tot ceea ce a mancat, sa planga si sa fie agitat? Este firesc sa te ingrijorezi si sa te gandesti ca in acest fel, micutul tau nu va mai lua [...]


Destul de des se intampla ca bebelusul sa regurgiteze aproape tot ceea ce a mancat, sa planga si sa fie agitat? Este firesc sa te ingrijorezi si sa te gandesti ca in acest fel, micutul tau nu va mai lua in greutate si starea lui sanatate se va deteriora.

Medicul pediatru iti va povesti despre ceea ce este refluxul gastroesofagian. Pentru ca nimic nu este mai important decat mica ta comoara, faptul ca aceasta manifestare este temporara si destul de comuna la copilasii foarte mici s-ar putea sa nu te linisteasca decat pe moment.

Este bine sa il supraveghezi si sa nu eziti sa revii la consult daca aceste varsaturi ii influenteaza vizibil dezvoltarea.

Ce este refluxul gastroesofagian?

In mod normal, sfincterul aflat intre esofag si stomac (cardia) se deschide numai pentru a lasa mancarea sa ajunga in stomac. Inchiderea cardiei are rol de a proteja esofagul de aciditatea crescuta a sucului gastric.

Refluxul normal. La unii copilasi, din cauza imaturitatii acestui sfincter, mancarea revine din stomac in esofag si de multe ori este eliminata afara. Acesta este refluxul gastroesofagian care nu ridica probleme de sanatate si care dispare in jurul varstei de 12-18 luni, odata cu maturizarea sfincterului.

Refluxul patologic (Boala de reflux gastroesofagian). In cazuri mai rare refluxul poate cauza tulburari grave de alimentatie, scadere in greutate, afectiuni ale esofagului (esofagite) sau poate fi intretinut de alte boli (stenoza pilorica, hernia hiatala). Acestea sunt situatiile in care interventia medicala se impune.

Cum se manifesta refluxul gastroesofagian?
- regurgiteaza: dupa ce a mancat sau chiar la distanta de mese bebelusul tau elimina spontan (fara a avea semne prealabile de greata) continutul gastric. La copiii mici este dificil sa se faca diferenta dintre regurgitatie si varsatura, mai ales ca insasi regurgitatia poate determina varsaturi.
- in timpul meselor sau dupa acestea, bebelusul este agitat si plange mai ales daca este culcat pe spate
- tuseste, sughite si elimina des aer (eructatii)
- are o pozitie arcuita in timp ce este hranit
- refuza sa manance

Semnale de alarma. Cand trebuie vazut de catre medic?
- daca bebelusul vomita si are mai mult de 6 luni
- nu castiga in greutate sau chiar scade
- elimina lichid de culoare galbena sau verzuie
- observi urme de sange sau mucozitati in continutul gastric eliminat sau aspect asemanator cu boabele de cafea
- prezinta dificultati in respiratie, semne de laringita
- are febra, diaree
- sunt urme de sange in materiile fecale

Nu ezita sa te adresezi medicului imediat ce simti ca ceva este in neregula cu bebelusul tau. De cele mai multe ori instinctul tau de mamica nu greseste, iar un tratament timpuriu al cauzelor ce au determinat aceste manifestari scade riscul de aparitie a complicatiilor.

related posts

Modifică setările cookies