Romania si Turcia inregistreaza cele mai multe cazuri de rubeola. Afla care sunt simptomele bolii


Numita si “pojarul german”, “pojarul de trei zile” sau “pojarel”, rubeola este una dintre bolile infectioase ale copilariei, produsa de un virus din familia Togaviridae. Incidenta rubeolei a scazut in urma campaniilor de vaccinare, eliminandu-se astfel riscul complicatiilor ce pot [...]


Numita si “pojarul german”, “pojarul de trei zile” sau “pojarel”, rubeola este una dintre bolile infectioase ale copilariei, produsa de un virus din familia Togaviridae.

Incidenta rubeolei a scazut in urma campaniilor de vaccinare, eliminandu-se astfel riscul complicatiilor ce pot cauza in situatii exceptionale otite sau encefalite. Totusi, Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC) a prezentat in anul 2010 o statistica realizata in 24 de tari, ingrijoratoare pentru tara noastra.

Romania a fost mentionata alaturi de Turcia ca figurand cu cele mai multe cazuri de rubeola, majoritatea intalnite la varste sub 1 an si in intervalul 1-4 ani.

Vaccinul antirubeolic este inclus in schema de vaccinare a copiilor alaturi de cel impotriva rujeolei (pojar) si oreionului. Prima doza se face copilasului la varsta de un an, urmand ca o noua doza sa fie administrata in scoala, la varsta de 7 ani. Studiul din 2010 demonstreaza nevoia derularii unor campanii intense de constientizare a riscului la care este expus un copilas imediat dupa nastere.

Din fericire, simptomele rubeolei sunt mult mai discrete comparativ cu cele ale rujeolei si apar la 2-3 saptamani de la expunerea la virus.

Este posibil ca boala sa aiba manifestari atat de discrete incat nici sa nu le observi de la inceput. Daca micutul tau a contactat aceasta boala, asteapta-te ca ea sa treaca destul de repede, in cateva zile. Intre timp, copilasul tau va avea urmatoarele simptome:
- cresteri discrete ale temperaturii corpului (pana in 39˚C), incomparabil mai mici decat cele specifice pojarului
- dureri de cap
- semne similare unei raceli: nas infundat, secretii nazale si lacrimale, ochi rosii
- posibila inflamare a ganglionilor limfatici din zona cefei
- semnul care atrage atentia este aparitia pe corp a unor pete de culoare roz, mai intai pe fata, apoi pe trunchi si restul corpului, urmand sa dispara in ordinea in care au aparut

Rubeola este deosebit de contagioasa:
- perioada de contagiozitate incepe inainte de aparitia eruptiei (10 zile) si se mentine si dupa ce aceasta dispare (1-2 saptamani). Este important sa iti tii copilasul izolat, acasa, in aceasta perioada. Pe langa faptul ca poate infecta alti copii nevaccinati, este un pericol si pentru persoanele cu un sistem imunitar slabit sau pentru cele insarcinate.
- virusul trece cu usurinta de la o persoana la alta prin: tuse, stranut, contactul direct cu secretiile persoanei bolnave
- poate traversa bariera placentara si trece la copilasul din burtica. Riscul aparitiei malformatiilor sau de pierdere a sarcinii in cazul contactarii acestei boli infectioase de catre mamica este deosebit de ridicat. Vaccinarea inainte de a ramane insarcinata se impune.

Rubeola nu are nevoie de un alt tratament special decat cel simptomatic de atenuare a eventualelor cresteri de temperatura sau a durerilor de cap. Copilasul tau va avea o stare generala buna si este bine sa il indemni sa se odihneasca cat mai mult.

Vaccinarea reprezinta pentru copii cel mai singur mod de prevenire a contactarii bolii si nu prezinta reactii suparatoare. Daca apar cresteri de temperatura, poti folosi comprese cu apa rece si antitermice.

Desi au existat ingrijorari cu privire la implicarea acestui vaccin in aparitia

related posts

Modifică setările cookies