Familia mea are dinti sanatosi! Sarbatoreste impreuna cu DePici.ro Ziua Mondiala a Sanatatii Orale


Cariile dentare reprezinta o problema majora de sanatate orala in tarile industrializate, afectand 60-90% dintre elevi si marea majoritate a adultilor si au o prevalenta crescuta in mai multe tari din asia si america Latina, in timp ce majoritatea tarilor [...]


Cariile dentare reprezinta o problema majora de sanatate orala in tarile industrializate, afectand 60-90% dintre elevi si marea majoritate a adultilor si au o prevalenta crescuta in mai multe tari din asia si america Latina, in timp ce majoritatea tarilor africane par sa fie mai putin afectate. Neglijate si netratate la timp, cariile pot fi punctul de plecare a unor probleme grave de sanatate a organismului. 

Ministerul Sanatatii deruleaza in perioada 12-30 septembrie o campanie de informare a populatiei privind importanta sanatatii orale, factorii de risc, posibilitatile de prevenire a problemelor de sanatate orala si tehnicile corecte de periaj dentar pentru toata familia.

Sanatatea orala reprezinta absenta afectiunilor dentare si a durerii faciale cronice, a cancerului orofaringian, a inflamatiilor orale, defectelor congenitale cum ar fi labioschizis sau palatoschizis, afectiunilor gingivale, cariilor dentale si pierderii dintilor si a altor boli care afecteaza gura si cavitatea orala.
- Organizatia Mondiala a Sanatatii

Cariile dentare, boala periodontala, pierderea dintilor, leziunile mucoasei orale, cancerul orofaringian, stomatita ulcerativa necrozanta sau traumatismele orodentale pot afecta sanatatea intregii familii.

Cea mai frecventa problema intalnita in cazul femeilor insarcinate este gingivita de sarcina, care apare datorita schimbarilor la nivel hormonal. Pentru a preveni gingivita de sarcina trebuie intretinuta o igiena orala impecabila, ceea ce se traduce prin detartraj subgingival riguros, utilizarea irigatorului bucal, utilizarea apei de gura si periajul imediat dupa fiecare masa. In plus, gravida trebuie sa mearga la un control stomatologic imediat ce a aflat de sarcina pentru a rezolva orice probleme sunt prezente si pentru a preintampina complicatiile ulterioare“, a explicat pentru DePici.ro medicul stomatolog Daniel TATARU.

Neglijate si netratate la timp, cariile pot fi punctul de plecare a unor probleme grave de sanatate a organismului. Microorganisme prezente din abundenta la nivelul cavitatii bucale in cazul inflamatiilor pot ajunge in fluxul sangvin si pot provoca tromboza, infarct miocardic sau accident vascular cerebral, meningita cronica, abces cerebral, afectiuni ale pielii, complicatii ale sarcinii, ulcer gastric sau dureri articulare.

Familia mea are dinti sanatosi

Igiena orala deficitara a intregii familii si lipsa vizitelor regulate la medicul dentist se asociaza cu afectiuni gingivale si carii dentare. In acelasi timp, o dieta bogata in zahar si grasimi dar saraca in fibre, vitamine si minerale esentiale determina aparitia cariilor dentare si pierderea prematura a dintilor.

Nici fumatul nu este de neglijat cand vine vorba de sanatatea dentara. acesta este implicat in numeroase afectiuni incluzand cancerul oro-faringian, afectiuni periodontale si a altor tesuturi din cavitatea bucala, pierderea dintilor. Alcoolul este si el un factor de risc major deoarece consumul excesiv de alcool creste riscul aparitiei cancerului cavitatii bucale.

Obiceiuri sanatoase pentru dinti sanatosi

Cele mai multe afectiuni orale pot fi prevenite, ceea ce poate reduce durerea, suferinta si cheltuielile pentru ingrijirile de sanatate.

Un copil trebuie dus la stomatolog chiar de la aparitia primului dinte, de obicei pe la 6-8 luni. Cariile apar frecvent si la bebelusi (carii de biberon), de aceea este foarte important sa mentinem o igiena corespunzatoare inca de la eruptie“, a declarat pentru DePici.ro medicul stomatolog Daniel TATARU.

Preventia si controlul afectiunilor orale trebuie sa constituie prioritati importante pentru intreaga familie, iar preventia vizeaza in principal reducerea nivelului de expunere la factorii majori de risc si promovarea unui stil de viata sanatos.

Dinti sanatosi pentru un organism sanatos

Aparitia cariilor poate fi prevenita daca respectam cateva reguli simple si usor de aplicat in familie: scaderea consumului de zahar din alimentatie, o nutritie echilibrata, consumul regulat de fructe si legume, renuntarea la fumat, reducerea consumului de alcool, asigurarea unui nivel scazut, dar constant de fluor in cavitatea bucala. Fluorul poate fi obtinut din apa de baut, sare, lapte, apa de gura sau pasta de dinti fluorizata precum si prin aplicarea profesionala de fluor de catre medicul dentist.

O igiena orala corecta inseamna vizite regulate (cel putin doua pe an) la medicul dentist, apa curata de baut pentru o igiena generala mai buna si o igiena orala corespunzatoare. Toti parintii trebuie sa fie informati in ceea ce priveste sanatatea orala in timpul sarcinii si varsta pentru prima vizita la medicul dentist. Adultii sunt cei care trebuie sa se spele pe dinti impreuna cu micutii lor pentru formarea unor deprinderi corecte de la o varsta frageda, chiar si inainte de formarea dintilor de lapte.

In cazul dintilor de lapte trebuie sa spalam bebelusii pe dinti inainte de culcare, iar pe parcursul noptii sa NU le dam sa consume bauturi sau alimente care contin zahar (ceai, sucuri de fructe, etc) sau lapte. Dupa fiecare masa trebuie sa fie curatate dantura si gingiile cu un tifon, ata dentara sau periuta de dinti, in functie de varsta. Pe masura ce dintii de lapte ajung la maturitate se pot face sigilari ale santurilor si fosetelor astfel incat sa ne asiguram ca nu raman resturi alimentare in locurile inaccesibile“, a mai spus pentru DePici.ro medicul stomatolog Daniel TATARU.

Ziua Mondiala a sanatatii Orale este sarbatorita in fiecare an pe data de 12 septembrie in onoarea fondatorului Federatiei Dentare internationale, Dr. Charles Godon, care s-a nascut pe 12 septembrie 1854 si pentru a celebra totodata aniversarea Conferintei internationale a Organizatiei Mondiale a sanatatii pentru ingrijirile Primare de sanatate de la alma ata, Kazakhstan, care a avut loc pe 6-12 septembrie 1978, potrivit CNEPss.

Celebrata pentru prima data pe 12 septembrie 2008, Ziua Mondiala a Sanatatii Orale a fost adoptata pe 26 octombrie 2007 de adunarea Generala a Federatiei Dentare internationale, reprezentata de mai mult de un milion de dentisti si chirurgi buco-maxilo-faciali din intreaga lume.

related posts

Modifică setările cookies