Sarcina la 40 de ani? Afla care sunt avantajele si dezavantajele unei sarcini tarzii


“Mai intai cariera, imi iau o casa si apoi fac si un copil”, asta e deviza multor tinere. Nu intinde insa prea mult de aceste termene, pentru ca te poti trezi ca ai ajuns la 40 de ani si iti [...]


“Mai intai cariera, imi iau o casa si apoi fac si un copil”, asta e deviza multor tinere. Nu intinde insa prea mult de aceste termene, pentru ca te poti trezi ca ai ajuns la 40 de ani si iti va fi mai greu sa intri in randul mamicilor.

Planurile multor femei “moderne” nu includ intotdeauna o sarcina pe primul loc, mai ales daca sunt abia la inceput de drum in viata.

Dupa 45 de ani, expertii spun ca e aproape imposibil sa ramai insarcinata natural (cu ajutorul ovulelor tale). Totusi, sunt multe femei in lume care raman insarcinate si la peste 40 de ani, fie ca au folosit tratamente de fertilitate sau nu.Studiile recente au aratat ca ar fi chiar unele beneficii si pentru tine si pentru copil in cazul unei sarcini la o varsta inaintata.

Care sunt avantajele?
Esti stabila emotional. Adica ai avut timp, pana acum, sa cresti si sa vezi lumea. Si se presupune ca ai deja o situatie materiala buna, iar la munca nu mai esti in goana dupa job-ul ideal. Ai ajuns in momentul in care iti cunosti partenerul si puteti pune bazele unei familii solide.
Faci alegeri mai bune. Potrivit unui studiu facut in 2006 de cercetatori americani, mamele de peste 40 de ani iau decizii mai intelepte in legatura cu hrana copiilor lor si aleg alimente sanatoase in detrimentul dulciurilor sau fast-food-ului.
Esti stabila financiar. O mare parte din mamicile de peste 40 de ani au urcat treptele in cariera. Sunt stabile financiar si tind sa se intoarca la munca mai repede dupa nastere.

Care sunt dezavantajele?
Fertilitatea scade. Cu cat astepti mai mult, cu atat organismul tau imbatraneste mai mult. Practic, cu cat te apropii mai mult de menopauza, numarul de ovule pe care il elibereaza ovarele tale scade. Acestea nu sunt intodeauna apte sa dea nastere unui embrion, iar riscul unei pierderi de sarcina sau aparitiei problemelor la nastere este ridicat.
Un studiu american a aratat ca femeile trecute de 40 de ani care urmeaza un tratament de infertilitate au cu 25% mai multe sanse sa ramana insarcinate folosind chiar propriile ovule. Totusi, aproape un sfert dintre cele care au reusit sa ramana insarcinate au pierdut sarcina. Iar cifrele scad pe masura ce inaintezi in varsta.
Complicatii in sarcina. Gandeste-te bine daca planifici o sarcina dupa 40 de ani. Risti complicatii si tu, dar si micutul: tensiune marita, probleme ale placentei, complicatii la nastere, nastere prematura.

Minusurile unei sarcini la 40 de ani ar putea sa te sperie si sa te faca sa renunti, dar trebuie sa stii ca sunt si multe cazuri ale unor mamici sanatoase care au dus o sarcina fara probleme si dupa implinirea acestei varste. Numarul lor il depaseste chiar pe cel al femeilor care au intampinat probleme.

Ce sanse ai sa reusesti?

Odata ce ai trecut pragul celor 40 de ani, specialistii sustin ca timpul e nemilos, iar sansele sa ramai insarcinata natural sunt de doar 5% la fiecare ovulatie. De fapt, numarul de ovule scade dramatic si pana la varsta de 43 de ani, ramai fara “rezerve”.

Potrivit medicilor Societatatii Americane de Reproducere Asistata, doua treimi dintre femeile de peste 40 de ani au probleme de fertilitate, iar pentru ele cea mai buna solutie este folosirea ovulelor de la un donator.

Unele femei aleg sa astepte o sarcina pana cand se simti implinite in celelalte aspecte ale vietii. Altele se grabesc sa devina mamici de la 20 de ani. Oricum ar fi, un copil este o minune. Te asteptam sa ne spui povestea ta! winking

related posts

Modifică setările cookies