Sarcina pe saptamani: saptamana 20


Felicitari, ai ajuns la mijlocul sarcinii! De-acum nu mai poti sa-ti ascunzi burtica cu niciun chip. Bebelusul tau a mai crescut: este cat o banana. La sfarsitul acestei saptamani uterul tau va fi la aproximativ doua degete sub buric si [...]


Felicitari, ai ajuns la mijlocul sarcinii! De-acum nu mai poti sa-ti ascunzi burtica cu niciun chip. Bebelusul tau a mai crescut: este cat o banana.

La sfarsitul acestei saptamani uterul tau va fi la aproximativ doua degete sub buric si de-acum inainte va creste cu un centimetru pe saptamana.

Teoretic (retine acest cuvant) esti la jumatatea sarcinii. Cu toate astea, unele gravide nasc inainte de 40 de saptamani, altele – dupa aceasta perioada. O sarcina fara complicatii dureaza intre 37-42 de saptamani.

Te incadrezi in acesti parametri in functie de acuratetea cu care ti s-a stabilit data ultimei menstruatii, de sanatatea bebelusului si chiar de structura ta genetica.

In aceasta perioada este bine sa-ti faci o ecografie bazata pe ultrasunete − doar asa medicul va putea observa, pe baza masuratorilor, daca bebelusul din burtica se incadreza in limitele normale.

Iata cativa dintre factorii de risc ce pot afecta dezvoltarea fatului:
- o sarcina anterioara cu probleme in dezvoltarea fetala
- hipertensiune arteriala cronica
- diabet sau alte afectiuni medicale cronice
- greutatea scazuta a mamei inainte de sarcina
- cresterea scazuta in greutate a gravidei in timpul sarcinii
- sarcina gemelara
- abuzuri de substante toxice (nicotina, alcool, droguri)
- anemie

In cazul in care apare un prurit la nivel abdominal, nu intra in practica. Pielea de aici se intinde si asta cauzeaza mancarimea. De obicei, folosirea unor creme adecvate (prescrise de medic), va reduce iritatiile.

Bebe creste repede si schimbarile care se produc de la saptamana la saptamana sunt uluitoare. O sa le simti si tu, la propriu, pentru ca devine mai neastamparat pe zi ce trece. Este un moment crucial pentru dezvoltarea senzoriala. Creierul dezvolta zone specializate pentru simturi: miros, gust, auz, vaz si simtul tactil.

Pielea micutului se ingroasa si apar mai multe straturi, inclusiv derma, epiderma si stratul subcutanat. Parul si unghiile continua sa creasca. Apar si miscarile respiratorii, insa plamanii nu sunt dezvoltati de-ajuns cat sa permita supravietuirea fatului in afara uterului. Inima copilasului bate cu rapiditate – cam de doua ori mai repede decat a ta.

Idee pentru tati: Mami s-ar putea sa vrea sa se inscrie la cursuri prenatale. O sa-ti vorbeasca despre respiratia din timpul nasterii, despre modalitati de nastere si alte exercitii fizice care o vor ajuta sa treaca mai usor peste acest eveniment mult asteptat, dar de care se teme putin, mai ales daca e la prima sarcina. E important s-o asculti cu atentie si – de ce nu – sa mergeti impreuna la cursuri. Asa o sa-i poti adresa instructorului o gramada de intrebari care, suntem convinsi, te nelinistesc si pe tine. winking

related posts

Modifică setările cookies