Sarcina pe saptamani: saptamana 21


Te simti obosita, amortita si fara chef? Mergi la sala sau fa putina miscare prin parc. Ai grija s-o iei, totusi, usurel. Exercitiile fizice in sarcina te pot ajuta sa-ti mentii conditia fizica si chiar sa minimalizezi unele simptome neplacute, [...]


Te simti obosita, amortita si fara chef? Mergi la sala sau fa putina miscare prin parc. Ai grija s-o iei, totusi, usurel.

Exercitiile fizice in sarcina te pot ajuta sa-ti mentii conditia fizica si chiar sa minimalizezi unele simptome neplacute, cum ar fi aparitia venelor varicoase, ingrasarea excesiva sau durerile de spate.

Nu uita ca starea in care te afli este una speciala si nu poti sa te antrenezi ca pentru un maraton. Ligamentele tale devin mai laxe in timpul sarcinii, astfel ca exista riscul de a te accidenta. Opteaza pentru exercitii care nu implica impactul – cum ar fi yoga, inotul si plimbarea.

Daca afara vremea tine cu tine, poti sa faci un tur de parc cu bicicleta – dar e mai sigur sa-l intrebi inainte pe medicul tau. Profita acum de miscare, cat inca burtica ta este mica si iti ofera suficienta mobilitate. Multe gravide se bucura de cel de-al doilea trimestru si il numesc “luna de miere a sarcinii”.

Nu toate vestile sunt la superlativ. S-ar putea sa simti dureri la nivelul membrelor inferioare. Daca observi aparitia varicelor, cumpara-ti dresuri speciale care iti vor strange piciorul, vor alina durerile si vor diminua umflaturile.

Cand stai in sezut si iti simti picioarele umflate sau durerea incepe sa te sacaie, incearca sa ti le asezi pe un suport – cum ar fi un scaunel plasat sub masa. Daca esti asezata in pat, intoarce-te cu fata spre unul din pereti si pune-ti picioarele in sus, timp de 10-15 minute.

In aceasta perioada, desi continua sa creasca, bebelusul tau cantareste doar 10% din greutatea pe care o va avea la nastere. Acum nu doar ficatul si splina sunt responsabile cu producerea celulelor din sange, ci si spatiile dintre oase, destinate maduvei, sunt destul de dezvoltate pentru a contribui la formarea celulelor sangvine.

Somnul copilasului tau incepe sa urmeze anumite tipare, dar nu viseaza inca. E posibil sa ghicesti momentele in care doarme, atunci cand simti ca se misca mai putin.

Unele studii sustin ca bebe isi potriveste ceasul intern pentru a intra in ritm cu lumea de-afara in functie de obiceiurile tale alimentare si de somn, de intensitatea luminii sau a zgomotului din jurul tau, care functioneaza ca niste semnale pentru el.

Creierul fatului incepe sa se dezvolte cu repeziciune, iar capacitatea sa va creste constant pana cand copilul va implini 5 ani.

Idee pentru tati: Mami se bucura de trimestrul doi de sarcina, asa ca profita si tu de cerul limpede de pe strada voastra si faceti planuri impreuna. E o perioada propice pentru a merge intr-o minivacanta si a va limpezi mintea. Daca nu puteti sau mami nu are voie sa calatoreasca, pur si simplu relaxati-va petrecand timp de calitate impreuna.

related posts

Modifică setările cookies