Scapa de durerile de cap ale copiilor fara medicamente


Durerile de cap sunt cele mai comune afectiuni intalnite in cazul copiilor, ele fiind asociate cu tensiunea ridicata si anxietatea. 90% dintre scolari le simt, in timp ce restul de 10% dintre ei au migrene. Ambele sunt cauzate de evenimente [...]


Durerile de cap sunt cele mai comune afectiuni intalnite in cazul copiilor, ele fiind asociate cu tensiunea ridicata si anxietatea. 90% dintre scolari le simt, in timp ce restul de 10% dintre ei au migrene. Ambele sunt cauzate de evenimente stresante semnificative si pot fi vindecate fara ajutorul medicamentelor.

Medicii pediatri spun ca primesc la consultatie din ce in ce mai multi copii care se plang de durere de cap. Din fericire, varsta lor frageda le permite sa inhibe neplacerea cu ajutorul imaginatiei, aceasta din urma reusind sa relaxeze nervii si muschii tensionati.

Imaginile pozitive au un impact extraordinar asupra durerii, iar copiii se pot concentra pe proiectiile din propria minte pentru a uita si a-si indrepta atentia catre altceva. De asemenea, aceasta tehnica ii ajuta sa-si exploreze si sa-si exprime sentimentele mai bine.

1. Daca micutul tau se plange de migrene, vorbeste cu el despre cei mai “la indemana” dusmani: ciocolata, cafeina, zaharul, prea mult sau prea putin sport, luminile si zgomotul puternice, stresul, furia, frustrarea sau schimbarile presiunii atmosferice. In momentul in care stii cauza care determina disconfortul, poti lupta impotriva lui.

2. Roaga-l pe micut sa-ti descrie durerea cum poate el mai bine. Apoi pune-l sa-si inchipuie ce ar putea s-o distruga. De exemplu, Andrei, un baietel de 5 ani din Bucuresti ii spunea mamicii lui ca durerea de cap este un constructor rau care il loveste mereu cu un ciocan undeva deasupra fruntii. Pentru a scapa de disconfort, micutul isi inchipuia ca va veni o echipa speciala de soldati care se va lupta cu constructorul malefic. Poate ca vei fi surprinsa, dar o astfel de imagine contribuie la atenuarea durerii, cu sau fara pastila.

3. Convinge-l pe copil sa noteze momentul in care il doare capul, intensitatea neplacerii si contextul de dinaintea inceperii durerii. Folositi-va de o scala de la 0 la 10 pentru fiecare categorie si apoi observa rezultatele. S-ar putea ca pe micutul tau sa-l ia durerea cand este suparat sau frustrat. In acest caz, il poti invata sa respire sau sa-si concentreze energia catre o activitate care ii face placere.

4. Uite cateva intrebari pe care sa i le adresezi micutului cand se plange de durere. Pune-l sa respire adanc, de doua-trei ori si apoi sa faca pauze in care sa-ti raspunda la “Cat de mare este durerea?”, “Ce culoare are?”, “Ce forma are?”. Daca repetati actiunea, se va linisti deoarece se va concentra asupra altor lucruri.

5. Sugereaza-i copilului sa vorbeasca in mod direct cu durerea. Poate s-o intrebe ce ar trebui sa stie despre ea sau despre felul in care ar putea inceta. Este posibil sa vina chiar el cu solutii. De pilda, durerea lui Andrei i-a spus ca “este plictisit si ca ii este sete”, asa ca micutul a baut apa, si-a gasit o activitate si neplacerea a disparut.

6. Leaga-te de imaginile pe care le descrie copilul tau in momentul in care vorbeste despre durere. Daca o caracterizeaza ca pe o mare in flacari, portocalie si fierbinte, pune-l sa se gandeasca la ce fel de culoare ar putea stinge incendiul. Ofera-i chiar tu cateva idei si “planteaza-i” imagini vindecatoare in minte.

7. Propune-i sa se gandeasca la felul in care durerea i se scurge din cap si ii iese pe urechi. Imaginea il va amuza si il va ajuta sa gandeasca pozitiv.

Tu cum te descurci cand micutul se plange ca-l doare ceva? Fugi repede la dulapul cu pastile saua dopti metode mi neconventionale? Spune-ne mai multe in sectiunea de comentarii.

related posts

Modifică setările cookies