Scaune rare si chinuitoare? Afla ce trebuie sa faci cand copilul tau este constipat


Bebe pofta de mancare? Creste in greutate? Doarme si se simte bine? Iata cateva din intrebarile la care mami cauta raspuns in fiecare zi. Cand bebe incepe sa aiba scaune rare inainte de care plange sau se inroseste, incepi sa [...]


Bebe pofta de mancare? Creste in greutate? Doarme si se simte bine? Iata cateva din intrebarile la care mami cauta raspuns in fiecare zi.

Cand bebe incepe sa aiba scaune rare inainte de care plange sau se inroseste, incepi sa iti pui si intrebarea: “Este copilasul meu constipat?”. Iata 3 cauze normale ce duc la scaderea frecventei scaunelor:

- daca bebelusul tau este hranit la san, laptele matern este digerat rapid si frecventa scaunelor este normal sa fie redusa
- daca este hranit cu lapte praf, sistemul lui digestiv va prelucra mai greu proteinele din acel tip de lapte
- diversificarea alimentatiei va conduce catre scaderea aportului de lichide, deoarece copilul nu mai este hranit numai cu lapte, ci si cu alimente solide

Citeste si: Cum sa iti inveti copilul sa manance sanatos inca dinainte sa se nasca

In mod normal, frecventa scaunelor variaza deoarece digestia nu este un mecanism identic la toti bebelusii. Sunt insa cateva semne care, judecate impreuna, ridica suspiciunea ca micutul tau ar putea avea constipatie:

- absenta scaunului timp de 3 zile consecutive
- abdomen solid
- bebelusul este agitat, nu se poate odihni, plange, desi se hraneste bine
- se inroseste la fata, se crispeaza, plange in momentul in care are scaun, iar scaunul e tare, cu aspect uscat

Cu ce il poti ajuta?

Daca bebe este hranit cu lapte praf, gaseste acea formula de lapte care este bine tolerata de micutul tau. Nu alege o formula ce contine cantitati reduse de fier in ideea ca acesta este responsabil de constipatia bebelusului.

Citeste si: Cum convingi un copil mofturos sa manance tot din farfurie

Fierul are un rol important in prevenirea anemiilor si schimbarea formulei este bine sa se produca numai la indicatia pediatrului. Hraneste-l mai des si cu cantitati mai mici de lapte.

Fii atenta la modul de preparare al laptelui. Fiecare marca de lapte praf pentru copii are dilutii caracteristice. Foloseste apa fiarta si racita in alimentatia copilasului. Acest lucru este benefic mai ales in zilele calduroase cand pericolul de deshidratare este mai mare.

Bebe a inceput diversificarea? Daca are peste 6 luni, ii poti da suc de fructe diluat (1 parte suc si 3 parti apa), piure de pere, prune, caise si cereale din orz, nu orez.

Baia calda si masajul au rolul de a stimula miscarile intestinului (peristaltismul), dar si de a-l relaxa pe micut. Masajul se incepe de la ombilic spre exterior, cu miscari circulare in sensul acelor de ceasornic.

Cateodata aceste scaune tari ranesc zona din jurul anusului si durerea il va determina pe bebelusul tau sa intarzie cat mai mult defecatia. Il poti ajuta aplicand local unguente.

Citeste si: Alimentatia in timpul sarcinii. Uite ce NU trebuie sa mananci cand astepti un bebe

NU ii da micutului tau laxative! Acestea creeaza dependenta si modifica miscarile normale ale intestinului.

Daca scaunele raman la fel de tari si rare sau observi urme de sange, cere fara ezitare sfatul medicului pediatru. Acesta iti va spune daca este cazul sa ii dai bebelusului tau supozitoare cu glicerina.

related posts

Modifică setările cookies