Sindromul bebelusului scuturat poate fi letal


Pana la varsta de 2 ani micutul tau este deosebit de fragil, ca o papusica de portelan. Oasele, muschii, vasele de sange, articulatiile sunt in crestere si necesita grija si blandete din partea tuturor persoanelor care intra in contact cu cel mic.


Miscarile bruste, brutale chiar de a-l scutura pot provoca leziuni la nivelul creierului cu consecinte deosebit de grave, cunoscute sub titulatura de Sindrom al bebelusului scuturat.

La varsta foarte mica, diferenta dintre marimea capului si restul corpului este evidenta. Micutul nu are suficienta forta in muschii gatului pentru a tine tot timpul capul drept, mai ales daca este scuturat. Astfel, miscarile bruste ale capului inainte si inapoi duc la afectarea grava a creierului.

Care sunt consecintele acestui sindrom?

manifestari evidente

- bebelusul este agitat, plange si are perioade foarte mari in care este somnolent

- stare de inconstienta, coma

- respira cu dificultate

- este foarte greu de hranit, varsa

- tremuraturi, convulsii si chiar paralizie

- pielea este palida sau cu nuante albastrui

leziuni mai putin observabile 

- sangerari la nivelul creierului si ochilor

- afectarea maduvei spinarii sau a regiunii gatului

- fracturi ale membrelor, coastelor sau craniului

formele usoare

- bebelusul nu prezinta absolut nicio manifestare anormala

- efectele apar tardiv

complicatii

- deces: in jumatate dintre cazuri

- pierderea auzului, vazului

- retard mental

- paralizie cerebrala

- tulburari de invatare sau probleme de comportament (in formele usoare)

Solutia consta in preventie! Astfel de situatii sunt intalnite mai frecvent in familiile cu probleme (relatii tensionate, violenta, alcool, droguri), dar nu numai.

Este firesc ca uneori sa te simti nervoasa, depasita de situatie cand esti atat de obosita si copilasul nu poate fi oprit din plans. A-l legana in brate nu ii face rau sau daca te joci cu el aruncand-l usor in sus, insa a-l zgudui cu putere ii poate fi fatal.

Prin urmare, nu ceda stresulu! Ia o pauza ca sa te linistesti si apeleaza la ajutorul familiei. Incarca-ti des bateriile: o baie, o plimbare, un film sau o carte au o influenta extraordinara, benefica asupra psihicului tau.

Alege cu foarte mare grija persoanele ce vin in contact cu puiul tau, mai ales daca este vorba de straini (bona, vecini). Niciodata nu il lasa singur cu oameni pe care nu ii cunosti suficient si care ar putea avea gesturi nepotrivite, violente sau lipsite de grija.

Daca banuiesti ca bebelusul tau a fost victima unei miscari bruste sau smucituri, du-l de urgenta la medic!

related posts

Modifică setările cookies