Sportul este un stimulent al sanatatii. Afla ce activitate fizica este potrivita pentru copii in functie de varsta


Alaturi de alimentatia sanatoasa, activitatea fizica intareste organismul copilasului tau si ii asigura o crestere armonioasa. Cei mici  isi manifesta nevoia de miscare inca de la varste fragede, iar cateodata mamicile sunt surprinse de cata energie pot avea prichindeii lor. [...]


Alaturi de alimentatia sanatoasa, activitatea fizica intareste organismul copilasului tau si ii asigura o crestere armonioasa. Cei mici  isi manifesta nevoia de miscare inca de la varste fragede, iar cateodata mamicile sunt surprinse de cata energie pot avea prichindeii lor.

In cazuri mai deosebite, insusi medicul pediatru poate recomanda copiilor diverse activitati ce implica efort fizic. In ansamblu sportul este benefic celor mici, cu conditia de a-l gasi pe cel potrivit varstei, sa nu existe contraindicatii medicale si nu in ultimul rand, sa placa micutului.

Nu te grabi sa alegi. Dincolo de parerea parintilor, obiectiva sau mai putin, copilul va petrece cel putin o data pe saptamana o ora sau mai multe la o sala sau un teren de sport. Acest timp trebuie sa fie o placere pentru el, nu un chin sau, eventual, o prelungire a obligatiilor scolare.

Citeste si: Dieta exclusiv vegetariana nu este indicata pentru copii

Vizionati impreuna diverse emisiuni de sport sau mergeti la manifestari sportive si urmareste-i reactiile. Unii copii sunt pur si simplu fascinati si isi doresc sa fie asemenea acelor sportivi.

Care sunt sporturile potrivite fiecarei categorii de varsta?

Intre 2 si 5 ani

In acest interval de varsta,  micutul tau a inceput sa deprinda majoritatea miscarilor de baza, insa deocamdata este destul de micut pentru a practica multe dintre sporturile de tip organizat. Cea mai potrivita este joaca in aer liber care nu implica reguli ce par dificile la aceasta varsta:

- alergare
- lovituri cu piciorul
- aruncari cu mingi usoare
- dans
- miscari de agatare
- pedalare (tricicleta)
- inot (dar sub stricta supraveghere)

Perioada 6, 7 ani

Coordonarea devine din ce in ce mai buna, iar micutul tau este capabil sa fie atent pe perioade din ce in ce mai mari de timp. Totodata incepe sa se dezvolte spiritul de echipa, lucru care il va ajuta sa se integreze intr-un colectiv de alti mici sportivi:

- fotbal
- arte martiale
- inot
- gimnastica
- baschet
- tenis

Citeste si: Afla care este pericolul din spatele sucurilor, cerealelor si produselor light

Dupa ce ati ales impreuna sportul pe care il va urma, fii foarte atenta la riscurile inerente asociate acestuia. Nu exista activitate ce implica efort fizic, lipsita de probabilitatea unei accidentari. Pe langa echipament, cumpara-i micutului tau si accesorii care sa ii confere un grad ridicat de siguranta: aparatoare de maini sau de picioare, ochelari, casca de protectie, veste etc.

Foarte important este antrenorul. In timp, acesta va avea o mare influenta asupra celui mic asa cum il au la scoala profesorii sau educatorii. Asigura-te ca este un bun profesionist si are talent pedagogic. Acest lucru il poti sesiza chiar dupa primele lectii sau, de ce nu, din discutiile cu ceilalti parinti care au copiii sub coordonarea acelui antrenor.

Cum procedezi atunci cand copilasul tau nu este interesat de un sport anume?

Nu este nicio tragedie. Sunt copii inca nehotarati sau care pur si simplu nu doresc sa se implice intr-o astfel de activitate. Nu il forta, ci atrage-l catre miscare altfel. Cumpara-i trotineta, bicicleta, patine cu rotile sau pentru gheata. Isi va dori sa le foloseasca atunci cand ii va vedea pe alti copii afara, jucandu-se.

O alta idee ar fi sa fii chiar tu un exemplu pentru el. O plimbare la sfarsit de saptamana cu bicicleta, cu rolele in parc sau la patinoar ii poate deschide apetitul pentru miscare.

Tendinta catre obezitate este una dintre bolile societatii in care traim si, din pacate, se manifesta din ce in ce la mai multi copii. Iata de ce interesul parintilor pentru sport a crescut. Miscarea este ingredientul esential al sanatatii.

related posts

Modifică setările cookies