Ce trebuie sa faci daca bebelusul se sufoca: manevra Heimlich


Sufocarea este una dintre marile urgente cu care ne putem intalni si care netratata poate fi fatala. De obicei este cauzata de mancare sau de obiecte blocate la nivelul traheei, mai ales in cazul copiilor si sugarilor. Obstructia cailor aeriene [...]


Sufocarea este una dintre marile urgente cu care ne putem intalni si care netratata poate fi fatala. De obicei este cauzata de mancare sau de obiecte blocate la nivelul traheei, mai ales in cazul copiilor si sugarilor.

Obstructia cailor aeriene superioare (sufocarea) inseamna blocarea cailor aeriene cu un bol alimentar sau un corp strain. Primul semn care ar trebui sa ne alerteze ca o persoana se sufoca este ca aceasta isi duce mainile la gat, potrivit lectiadeprimajutor.ro.

Citeste si: Cum poti sa iti feresti bebelusul de sufocare

Sufocarea la nou-nascut si sugar poate fi:

- usoara – copilul plange, tuseste, dar respira

- severa – copilul nu mai tuseste, respiratiile sunt doar aparente (nu mai intra si nu mai iese aerul) si nu scoate sunete.

In cazul in care observi obstructie severa de cai aeriene superioare la sugarul tau, suna de urgenta la 112 si solicita ajutor calificat!

Figura 1

1. Pana la sosirea echipajului medical puteti incepe efectuarea manevrei Heimlich (compresiuni abdominale, figura 1):

- ia nou-nascutul pe unul din antebratele tale. Cu ajutorul celuilalt antebrat pune nou-nascutul cu fata in jos, cu capul mai jos decat restul trunchiului. Cu degetele aratator si mijlociu sprijina pometii obrajilor sau cu palma sustine barbia bebelusului.

- cu podul palmei libere aplica cinci lovituri între omoplati (lovituri interscapulare).

Figura 2

2. Compresiuni toracice (figura 2)

- sustine capul victimei si intoarce-l cu fata in sus prin prinderea lui intre antebratele tale ca un sandwich. ATENTIE! Din nou capul trebuie sa fie mai jos decat restul trunchiului.

- efectueaza cinci compresiuni toracice la fel ca pentru compresiuni toracice externe, mai scurte si rare. ATENTIE! Sunt interzise compresiile abdominale la sugar si nou-nascut. Acestea sunt inlocuite de compresiuni toracice.

- repeta secventele loviturilor interscapulare cu cele ale compresiunilor toracice pana cand reusesti sa eliberezi caile aeriene ale bebelusului sau nou-nascutul devine inconstient.

Supravegheaza bebelusul pana la sosirea ajutorului calificat.

Sursa: lectiadeprimajutor.ro /webmd.com.

related posts

Modifică setările cookies