Top 4 curiozitati despre metabolism si adevarul despre ele


Stiai ca daca nu dormi suficient doua nopti la rand, lipsa de oboseala iti poate afecta metabolismul? Ai citit vreodata ca organismul consuma mai multa energie pentru a digera alimente naturale, spre deosebire de mancarea procesata? Cele mai multe doamne [...]


Stiai ca daca nu dormi suficient doua nopti la rand, lipsa de oboseala iti poate afecta metabolismul? Ai citit vreodata ca organismul consuma mai multa energie pentru a digera alimente naturale, spre deosebire de mancarea procesata?

Cele mai multe doamne se preocupa de silueta lor si cauta o multime de informatii despre eficienta dietelor, insa omit una dintre cele mai importante etape in adoptarea unui stil de viata sanatos: intelegerea propriului corp.

Inainte de a hotari sa tina un anumit regim alimentar, femeile de pretutindeni trebuie sa-si faca putin timp pentru a se intelege, pentru a-si lamuri curiozitatile despre silueta lor si despre abilitatea organismului de a arde caloriile.

Uite care sunt cele mai frecvente intrebari pe care le adreseaza doamnele specialistilor si care sunt raspunsurile acestora:

Prietena mea poate mananca aproape orice fara sa se ingrase, iar eu iau o gura de prajitura si se pune direct pe solduri. De ce?” – Mihaela, 29 ani

Multumeste-le parintilor pentru aspectul tau fizic, pentru ochii si parul frumos, dar si pentru metabolismul tau. Raspunsul la aceasta intrebare este simplu: prietena ta este “proiectata” sa arda mai multe calorii decat tine. Controlul pe care il ai asupra modului in care iti functioneaza corpul este mic, insa exista solutii prin care ii poti ghida actiunile.

Intre 60 si 85% dintre caloriile pe care le arzi in timpul zilei sunt in stransa legatura cu functiile de baza ale corpului, cum ar fi respiratul, digestia si circulatia. Cele mai multe femei consuma cel putin 1.200 de calorii pentru a indeplini functiile anterior mentionate. Restul se elimina prin intermediul exercitiilor fizice si al activitatii de zi cu zi (mersul la cumparaturi sau pana la locul de munca). Tot acest efort poate fi benefic pentru metabolism si il poate impulsiona pe acesta sa functioneze mai bine.

Ard mai multe calorii in timpul zilei decat in timpul noptii?” – Carmen, 32 ani

Da. Cu toate ca activitatea fireasca a metabolismului ramane constanta, in timpul zilei esti mult mai activa si elimini mai multe calorii. Studiile arata chiar ca persoanele care mananca mai tarziu, asimilieaza mai multe calorii, cantaresc mai mult si depoziteaza mai multa garsime corporala. Solutia pentru aceste probleme este transformarea micului dejun si al pranzului in cele mai consistente mese.

Regimurile alimentare afecteaza metabolismul?” – Geanina, 30 ani

Regimurile de tip yo-yo (adica cele in care pierzi si recastigi in mod constant kilograme) sunt cele care iti pot altera metabolismul. Ceea ce trebuie sa faci este sa consumi suficiente calorii, deoarece doua zile de alimentatie necorespunzatoare se pot reflecta negativ in modul de functionare al organismului tau. Consuma intre 1.200 si 1.500 de calorii zilnic pentru a-i oferi corpului tau nutrientii de care are nevoie.

Problemele de sanatate imi pot incetini metabolismul?” – Alina, 29 ani

Exista si aceasta posibilitate. Oamenii au tendinta sa dea vina pe hipertiroidism pentru tendinta de ingrasare, dar numai un mic procent dintre acestia arata schimbari fizice majore cauzate de aceasta afectiune.

Cate calorii ai ars astazi?

Cu ajutorul unor formule simple iti poti da seama cat de bine functioneaza metabolismul tau de-a lungul unei zile.

Daca esti sedentara, faci exercitii rar, stai la birou si nu depui foarte mult efort fizic, inmulteste greutatea corpului tau cu 12 si afla cate calorii arzi intr-o zi. Daca faci putin efort fizic, faci sport de trei sau cinci ori pe saptamana la un nivel moderat si petreci mult timp la lucru sau avand grija de copii, inmulteste greutatea corpului tau cu 15.

Daca esti foarte activa, faci sport sase zile pe saptamana, esti mereu in picioare, mergi pe jos si esti ca un titirez, inmulteste greutatea corpului tau cu 18.

Te-au ajutat informatiile din articol? Crezi ca vei intelege mai bine de-acum cum functioneaza corpul tau? Spune-ne ce crezi in sectiunea de comentarii.

related posts

Modifică setările cookies