Top 5 intrebari frecvente ale viitoarelor mamici


Atunci cand te pregatesti sa devii mamica este normal sa ai foarte multe intrebari legate de modul in care va decurge sarcina si desigur, felul in care vei naste. In acest sens, comunicarea cu medicul care te va asista la nastere este esentiala.


Incepand de la primul control si pana in clipa in care iti vei tine in brate mica comoara, doctorul va trebui sa se numere printre persoanele cele mai apropiate tie. Inca de la primul consult nu ezita sa-i povestesti deschis despre toate asteptarile tale, astfel incat dialogul dintre voi sa fie unul sincer, bazat pe incredere reciproca.

Fa o lista cu tot ceea ce te preocupa legat de nastere. Este absolut normal sa ai multe intrebari. Nu te gandi cat de pertinente vor parea medicului tau, ci cat de mult te vor ajuta raspunsurile acestuia.

Cum voi naste?

Statisticile Centrului de Control al Bolilor din Statele Unite (CDC) arata ca un numar destul de ridicat de femei (aproximativ 30%) nasc prin operatie cezariana.

Un procent similar s-a inregistrat in ultimul timp si in Romania. Aceasta nu este o operatie de rutina, ci o adevarata interventie chirurgicala majora. Anestezia (cateodata chiar generala), riscurile din timpul acesteia, posibilele complicatii si neplaceri ulterioare nu recomanda cezariana decat in anumite situatii.

Medicul tau iti va explica in amanunt ce presupune o astfel de operatie, astfel incat sa gasiti cea mai potrivita metoda pentru tine si micutul tau. Nu uita faptul ca este posibil, chiar daca te-ai pregatit pentru o nastere pe cale naturala, sa apara necesitatea unei cezariene. De aceea este bine ca sarcina sa fie monitorizata cu atentie si sa spui doctorului tau tot ceea te preocupa sau te deranjeaza.

Ce situatii speciale pot aparea?

Pentru ca micutul tau sa se dezvolte armonios sunt necesare aproximativ 40 de saptamani. Unii medici considera ca o durata mai mare coincide cu termenul de “sarcina intarziata”. In aceasta situatie se recomanda inducerea travaliului.  Nasterea poate fi provocata prin ruperea artificiala a membranelor (procedeu nedureros) sau cu ajutorul medicamentelor.

Daca au trecut deja 42 de saptamani operatia de cezariana este preferata deseori.

Cum va decurge travaliul?

Unele mamici se simt mult mai confortabil daca stau acasa pe parcursul travaliului pentru a ajunge la spital cand sunt foarte aproape de clipa nasterii. Este posibil ca in unele situatii doctorul sa doreasca sa iti urmareasca travaliul indeaproape.

Discuta cu el despre ruperea apei si momentul potrivit pentru a pleca catre spital. Uneori va fi nevoie de forceps sau vacuum pentru a ajuta bebelusul sa se nasca. Sunt metode frecvent folosite asupra carora este normal sa ceri detalii.

Care sunt solutiile de combatere a durerii?

Multe dintre viitoarele mamici sunt speriate de durerea pe care ar putea-o resimti in timpul nasterii. Cu cat te apropii de termen, cu atat ingrijorarea este mai persistenta. Fie ca vei naste pe cale naturala, fie ca vei naste prin cezariana exista solutii de atenuare a durerii.

Cele mai frecvente sunt medicamentele analgezice si anesteziile locale. Un rol important il are si pregatirea pentru nastere. Exercitiile de respiratie sunt cele care iti vor aduce un plus de confort si control in timpul nasterii. Intreaba-l pe medicul tau despre tipul, modul de administrare al medicamentelor, precum si despre oportunitatea folosirii acestora.

Cum ma voi descurca cu cel mic in spital?

Daca este primul tau copil, aceasta intrebare sigur va aparea daca nu inainte, sigur dupa nastere. Nu te ingrijora daca nu stii sa il alaptezi sau punerea unui scutec iti da batai de cap. Personalul medical de la neonatologie este acolo pentru a te ajuta.

Nu este nimic iesit din comun daca la inceput vei avea gesturi stangace cand il vei tine pe cel mic in brate. Chiar daca iti va parea dificil la inceput, instinctul te va transforma rapid intr-o mamica experimentata.

Pentru ca in minunata zi in care vei deveni mamica sa nu te simti dezorientata si sa ai impresia ca nu stii ce se va intampla cu tine in momentul urmator, fa impreuna cu doctorul un plan al nasterii.

Stabiliti impreuna cele mai potrivite optiuni in ceea te priveste. Este important sa afli ce presupun acestea si ce consecinte au asupra ta si a puiului tau.

related posts

Modifică setările cookies