Top 7 modalitati de intarire a sistemului imunitar


Sistemului imunitar al corpului uman este mai puternic decat ti-ai putea imagina. Te intrebi cat de puternic? Oamenii de stiinta de la Universitatea din Pennsylvania au recoltat celulele imunitare de la trei pacienti care sufera de leucemie si apoi le-au [...]


Sistemului imunitar al corpului uman este mai puternic decat ti-ai putea imagina. Te intrebi cat de puternic? Oamenii de stiinta de la Universitatea din Pennsylvania au recoltat celulele imunitare de la trei pacienti care sufera de leucemie si apoi le-au alterat genetic pentru a ataca o celula cu tumoare.

Cu toate ca studiul este mic, iar tratamentul este experimental, rezultatele au fost extraordinare: doi pacienti au intrat in remisie completa, iar celalalt a avut un raspuns ofensiv nemaintalnit impotriva tumorii.

Celulele modificate s-au multiplicat de cel putin 1.000 de ori, au distrus celulele canceroase si au stimulat memoria celulelor care protejeaza corpul de posibile recidive. Pentru a demonstra eficienta tratamentului sunt necesare multe alte cercetari, insa oamenii de stiinta vor sa sublinieze importanta majora si forta sistemului imunitar uman.

Citeste si: Top 5 solutii pentru intarirea sistemului imunitar in timpul sarcinii

Respecta urmatorii pasi pentru a intari imunitatea familiei tale:

1. Consumati proteine slabe la fiecare masa. Nu exista mancare sau aliment care sa determine disparitia miraculoasa a racelii, dar exista anumiti nutrienti care protejeaza corpul de bacterii, virusi si alti germeni, iar printre ei se numara si proteinele. Anticorpii care ajuta la distrugerea bacteriilor sunt formati din proteine. In plus, multe feluri de mancare bogate in proteine contin alti nutrienti care intaresc imunitatea. Consumati cantitati reduse de carne de vita, carne de porc, soia, fasole si fructe de mare. Toate acestea contin zinc, un mineral care ajuta la producerea celulelor albe care lupta impotriva infectiilor. Nucile sunt, de asemenea, surse de proteine si magneziu.

2. Consumati fructe si legume in fiecare zi. Orice tip de fructe si legume sunt benefice, dar daca esti mai meticuloasa, opteaza pentru cele bogate in vitamina A, C si E. Vitamina A (pe ca o poti obtine din cartofi dulci, morcovi si salata) ajuta celulele albe sa lupte efectiv impotriva infectiilor. Citricele (lamaile, portocalele si fructele de grapefruit), precum si ardeii grasi, papya, broccoli contin vitamina C si imbunatatesc absorbtia fierului, protejand impotriva oricarui tip de boala. Vitamina E, regasita in nuci si seminte combate raceala si repara infectiile respiratorii. In plus, daca manancati gulii, veti obtine aportul de nutrienti necesari sistemului imunitar. Nu in ultimul rand, puteti lua suplimente alimentare, nu inainte de a consulta medicul insa.

3. Mergeti pe jos cel putin zece minute intr-o zi. Daca faceti miscare timp de 20-30 minute veti ajuta organismul sa-si intareasca sistemul imunitar. Exercitiile fizice determina anticorpii si celulele albe sa circule mai repede si favorizeaza eficienta hormonilor care trimit semnale de avertizare la aparitia unor infectii. Faceti sport moderat, deoarece activitatea exagerata are exact efectul invers si poate afecta rezistenta sistemului imunitar.

4. Aveti grija la aportul de vitamina D. Acest tip de vitamina incurajeaza organismul sa raspunda rapid si eficient la pericole. Daca nu consumati cantitatea zilnica necesara, veti fi expusi la gripa si raceala. Majoritatea persoanelor sufera de dificienta, intrucat vitamina D nu poate fi asimilita din foarte multe alimente. Informeaza-te care sunt cele mai bune resurse la care poti apela.

Citeste si: Cum sa-ti feresti familia de raceala in anotimpul rece: 5 metode simple

5. Fara stres. Faceti sport, jucati-va cu animalul de companie, ascultati muzica si apelati la orice metoda pentru a va relaxa. Stresul afecteaza modalitatea de functionare a sistemului imunitar.

6. Gateste cu ulei de masline. Acesta contine grasimi sanatoase, care actioneaza ca un tip de lubrifiant pentru celule. Ele imbunatatesc flexibilitatea si modul in care relationeaza celulele. Ai grija sa nu consumati prea multe grasimi de tipul omega-6 insa deoarece nu sunt benefice pentru imunitate.

7. Parintii trebuie sa renunte la alcool. Consumul excesiv de alcool este toxic pentru sistemul imunitar. El poate chiar favoriza infectiile, asa ca ar fi bine sa te gandetsi de doua ori inainte de a exagera.

Tu cum te protejezi de bacterii, infectii si virusi? Ai grija in mod corespunzator de familia ta? Spune-ne mai multe in sectiunea de comentarii.

related posts

Modifică setările cookies