Totul despre sangerarile din timpul sarcinii


In timpul sarcinii, un aspect mai putin placut il constituie aparitia sangerarilor vaginale. In primul trimestru de sarcina ele nu sunt, de obicei, un semnal de alarma. Daca observi ca sangerarile se repeta, e bine sa porti un absorbant pentru [...]


In timpul sarcinii, un aspect mai putin placut il constituie aparitia sangerarilor vaginale. In primul trimestru de sarcina ele nu sunt, de obicei, un semnal de alarma.

Daca observi ca sangerarile se repeta, e bine sa porti un absorbant pentru a monitoriza cantitatea de sange pierdut, consistenta si culoarea acestuia.

Sub nicio forma sa nu folosesti un tampon intern, sa nu insisti cu dusul in zona si sa intrerupi raporturile sexuale pana in momentul in care vei consulta un medic. Iar asta trebuie sa se intample de urgenta, adica imediat dupa ce descoperi prima sangerare.

In functie de trimestrul de sarcina in care te afli, sangerarile pot indica anumite complicatii legate de starea ta de sanatate sau de cea a fatului.

Prima jumatate a sarcinii

1. Avort. Sangerarile pot insemna risc de avort, dar asta nu inseamna ca avortul este iminent. Potrivit studiilor, intre 20 si 30% dintre gravide au parte de sangerari in prima parte a sarcinii. Insa aproape 50% dintre femeile care sangereaza in timpul sarcinii nu se confrunta cu un avort. Semnele care pot anunta un avort sunt: sangerari vaginale, crampe in partea de jos a abdomenului (mai puternice decat durerile menstruale), tesut placentar eliminat pe cale vaginala.

2. Sarcina ectopica, atunci cand embrionul este implantat in afara uterului.

3. Sarcina molara, aparuta in urma unei erori genetice in momentul fertilizarii, fapt ce duce la cresterea necontrolata a tesutului din jurul uterului.

Alte motive ale aparitiei sangerarilor in prima parte a sarcinii includ:

- Sangerarea in urma fertilizarii se poate produce la 6-12 zile de la momentul conceptiei
- Anumite tipuri de infectii in zona pelvica sau cea a tractului urinar pot aduce dupa ele sangerari
- In urma raportului sexual (http://depici.ro/familie/4-sfaturi-pentru-o-viata-sexuala-de-cuplu-implinita/), pentru ca in aceasta perioada colul uterin al femeii este foarte sensibil

A doua jumatate a sarcinii

Printre motivele uzuale se numara sangerarile datorate unui cervix inflamat sau in continua expansiune. Totusi, sangerarile ivite in ultima perioada de sarcina pot pune in pericol viata mamei si a fatului.

Contacteaza-ti de urgenta medicul care te are in evidenta atunci cand observi o sangerare vaginala.

Iata la ce te-ai putea astepta:
- Placenta abruptio. Apare atunci cand placenta se desprinde prematur de peretele uterin, inainte ca micutul sa se nasca.
- Placenta praevia: Este o placenta care a coborat mult in partea inferioara a uterului si acopera partial sau complet colul uterin.
- Sarcina prematura: Sangerarile pot aparea cu cateva saptamani inainte ca sarcina sa ajunga la termen si sunt amestecate cu mucus placentar.

Sangerarile nu sunt un semn bun aproape niciodata. Nu le ignora, cu atat mai mult in sarcina. Cu cat ajungi mai repede la medic, cu atat sansele ca problemele sa nu se agraveze sunt mai mari. Ai grija de sanatatea ta si a piciului pe care il porti in pantece.

related posts

Modifică setările cookies