Tratamentul febrei la copii. Cum scadem febra bebelusului


Majoritatea cazurilor de febra sunt moderate si pot fi tratate cu usurinta. Totusi, este usor sa va ingrijorati atunci cand copilul dumneavoastra este agitat si nu se simte bine. Cresterea temperaturii Febra este extrem de frecventa la copii, 20-40% dintre ei [...]


Majoritatea cazurilor de febra sunt moderate si pot fi tratate cu usurinta. Totusi, este usor sa va ingrijorati atunci cand copilul dumneavoastra este agitat si nu se simte bine.

Cresterea temperaturii

Febra este extrem de frecventa la copii, 20-40% dintre ei prezentand o valoare ridicata a temperaturii in fiecare an. Temperatura „normala” a corpului se situeaza in jurul valorii de 37ºC.

Daca temperatura copilului dumneavoastra este mai mare de 37,5ºCelsius (C) sau 38ºC luata rectal se considera ca are febra.

Febra este modul organismului de a lupta impotriva infectiilor si poate fi adesea un semn bun. In general, febra apare atunci cand sistemul imunitar al copilului dumneavoastra combate infectiile precum raceala, tusea sau infectiile urechii.  La primul semn de atac, sistemul de aparare a corpului elibereaza substante chimice care lupta impotriva infectiilor in sange. Aceste substante chimice afecteaza si termostatul corpului, care se afla in creier si se numeste hipotalamus.

Desi acesta este un lucru bun, dezavantajul febrei este senzatia de disconfort si agitatie pe care o simte copilul.

Luarea temperaturii

Exista mai multe modalitati prin care puteti verifica daca un copil are febra:

  • Orala. Termometrul este introdus sub limba, gura se inchide si apoi este luata temperatura.
  • Rectala. Termometrul este introdus usor in rect (fundul copilului) si este luata temperatura.
  • Axila. Termometrul este plasat sub brat si bratul este tinut lipit de corp cat timp se ia temperatura.
  • Ureche. Un termometru digital este inserat in ureche si apoi este luata temperatura.

Asigurati-va intotdeauna ca ati citit instructiunile care insotesc termometrul inainte de a-l folosi.

Exista mai multe tipuri de termometre pe care le puteti folosi:

  • Digital. Aceste termometre sunt rapide si precise si pot fi folosite pentru a lua temperatura oral, rectal si axilar.
  • Ureche/frunte. Aceste termometre digitale sunt introduse in ureche sau puse pe frunte si pot fi utilizate doar pentru a lua temperatura in ureche/pe frunte. Pot fi mai scumpe decat celelalte tipuri de termometre.
  • Banda. Acestea sunt plasate pe fruntea copilului si indica temperatura pielii, nu cea a corpului. Nu sunt foarte precise.
  • Sticla. Exista doua tipuri de termometre de sticla; cele care contin un alcool colorat pentru a masura temperatura sau cele traditionale care contin mercur. Nu este recomandata utilizarea termometrelor cu mercur, intrucat mercurul este extrem de otravitor.

Scaderea temperaturii

In cazul in care copilul dumneavoastra are febra dar este sanatos din toate celelalte puncte de vedere, atunci s-ar putea sa nu fie nevoie sa faceti ceva, in afara de a va asigura ca are la dispozitie suficiente bauturi racoritoare, ne-carbogazoase pentru a mentine ridicat nivelul fluidelor.Cand un bebelus sau un copil este alaptat, cel mai potrivit lichid este laptele de mama.

Daca nu par sa se simta bine sau par agitati, va puteti gandi sa utilizati analgezice pentru copii, cum sunt paracetamolul sau ibuprofenul. Ambele s-au dovedit eficiente in reducerea febrei, chiar si a febrei ridicate.

Alte lucruri care pot fi de ajutor pentru scaderea temperaturii:

  • Indepartarea unora dintre haine pentru a racori copilul
  • Mentinerea temperaturii camerei la un nivel confortabil prin inchiderea caldurii sau deschiderea geamurilor. Aveti grija sa nu se faca prea frig – in jur de 18,3ºC este o temperatura potrivita.
  • Imbaierea cu apa calduta, care poate reduce febra cu cateva grade in mai putin de o ora. Pentru a imbaia copilul, asezati-l intr-o baie cu apa calduta si imprastiati-le usor apa pe corp cu ajutorul unui prosop sau a unui burete.

Cand sa chemam medicul

Pentru majoritatea copiilor, febra este o problema minora, dar exista anumiti copii care ar putea avea nevoie sa fie consultati de un medic.

Pentru mai multe informatii intra pe www.panadolbaby.ro.

related posts

Modifică setările cookies