Trateaza piciorul stramb al bebelusului chiar din primele zile de viata


Piciorul stramb reprezinta o anomalie congenitala observata de cele mai multe ori la nastere. Este unul dintre cele mai frecvente defecte ale nou-nascutului. Anomalia poate avea grad diferit (moderat sau sever) si poate afecta unul sau ambele picioare. Piciorul stramb [...]


Piciorul stramb reprezinta o anomalie congenitala observata de cele mai multe ori la nastere. Este unul dintre cele mai frecvente defecte ale nou-nascutului. Anomalia poate avea grad diferit (moderat sau sever) si poate afecta unul sau ambele picioare.

Piciorul stramb se trateaza de catre medicul ortoped chiar din primele zile de viata! Succesul depinde de cat de repede va intra bebelusul sub ingrijirea medicului specialist.

Cum se manifesta?

Pozitia anormala a picioruselor apare in diverse variante (varus equin, talus valgus, metatarsus varus). Ele pot fi strambe, curbate, cu laba piciorului indoita catre interior.

Nu apare durerea, iar fara tratament apar complicatiile in lant de natura:
- functionala: platfus (aplatizarea boltei plantare), un picior mai scurt decat celalalt, nedezvoltarea muschilor piciorului afectat
- estetica: deformari pregnante

De ce apare?

Cauza piciorului stramb nu se cunoaste cu siguranta. Pana nu demult era incriminata si pozitia copilului in uter, teorie la care se renunta din ce in ce mai mult.

Banuielile cercetatorilor vizeaza:
- factori genetici: pentru ca anomalia apare deseori in familii in care au mai existat asemenea cazuri, frecventa mai mare la baieti
- asocierea cu alte malformatii (spina bifida)
- factori de risc care au actionat in primele 3 luni de sarcina: fumatul activ sau pasiv in timpul sarcinii, consumul de alcool sau de medicamente ce nu au fost prescrise de medic.

De ce este important tratamentul imediat?

Cu cat copilasul inainteaza in varsta, cu atat defectele se accentueaza si antreneaza afectarea si altor segmente osoase, articulare, musculare sau vasculare. Acestea vor deveni evidente atunci cand bebe va incepe sa mearga. Tratamentul tardiv nu da rezultate extraordinare.

Chiar din primele zile de viata sau chiar ore, medicul ortoped ar trebui consultat pentru a initia tratamentul corespunzator:

ortopedic si fizioterapic:
- metoda Ponseti: saptamanal se efectueaza manevre de punere si mentinere a piciorului in pozitia corecta prin intermediul aparatului gipsat si al atelelor. Tratamentul dureaza cateva saptamani.
- metoda franceza: piciorul este adus in pozitia normala si mentinut pana ziua urmatoare cu ajutorul unor benzi adezive. Frecventa acestei manevre scade dupa doua luni cand se repeta la circa trei zile pana la varsta de 6 luni. Corectarea este sustinuta prin atele si exercitii.

se apeleaza la tratamentul chirurgical daca:
- tratamentul neoperator nu a dat rezultate
- defectul este deosebit de accentuat
- copilul este mai mare de cateva luni

De multe ori, mai ales in cazul in care tratamentul a fost amanat, nu este suficienta o singura operatie.

Nu exista mamica care atunci cand isi vede prima data copilul, sa nu intrebe daca totul este in regula, daca are cinci degetele la fiecare manuta, daca e sanatos, aude, vede.

In toata aceasta demonstratie atat de naturala a instinctului tau matern, adauga inca ceva: forma picioarelor. Daca ai posibilitatea de a primi vizita unui ortoped in maternitate chiar dupa nastere, nu ezita sa ceri acest lucru.

In cazul in care nu este posibil, alaturi de medicul pediatru care iti va vedea micutul in primele zile de cand te-ai intors acasa, apeleaza si la un consult ortopedic.

Atentie! Specialistului nu ii scapa un defect pe care probabil tu nu il observi. Fii precauta si asigura-te ca bebe este sanatos! winking

related posts

Modifică setările cookies