Vezi cum iti dai seama daca micutul tau are alergie la soare


Vine vara, rau imi pare. Asa canta probabil copilul tau la aparitia primelor raze de soare mai puternice, in cazul in care sufera de alergie solara. Iti spunem in continuare cum arata, cum se manifesta si ce sa faci ca [...]


Vine vara, rau imi pare. Asa canta probabil copilul tau la aparitia primelor raze de soare mai puternice, in cazul in care sufera de alergie solara. Iti spunem in continuare cum arata, cum se manifesta si ce sa faci ca s-o previi.

Alergiile sunt o afectiune cu un spectru larg de manifestare: fie ca sunt alergii la praf, la coloranti sau conservanti chimici, la polen sau la anumite alimente, alergiile apar intotdeauna pe un teren atopic si sunt cauzate de afectiuni autoimune.

Ce se intampla in interior?

Organismul care lupta impotriva infectiilor microbiene nu reuseste sa distinga intre corpurile straine si propriile celule si incepe sa formeze anticorpi si impotriva celor din urma.

Alergia poate fi ereditara sau dobandita, insa datorita mediului poluat in care traiesc copiii nostri in ziua de azi, cazurile alergiilor dobandite a inceput sa creasca alarmant.

Stiai insa ca micutul poate fi alergic si la… soare? Si asta nu are nicio legatura cu subtierea stratului de ozon sau incalizrea climatica, ci pur si simplu organismul se apara impotriva razelor ultraviolete formand anticorpi.

Daca odata cu primele raze de soare mai puternice, cand temperatura aerului depaseste 25 de grade Celsius, ai observat pe fata, membrele si corpul celui mic o urticarie ce poate varia in functie de gravitatea reactiei de la culoarea alba, la galbena sau chiar rosie, cel mic poate fi suspect de o alergie la soare.

Tipuri de alergii la soare:

Eruptia polimorfa la lumina. Este printre cele mai comune forme de alergii solare si apare primavara si la inceputul verii, cand organsimul se acomodeaza cu lumina solara. Zona expusa la soare se inroseste imediat sau in cateva ore dupa contactul cu razele soarelui si este urmata de prurit. Pe zona expusa apar mici bubulite, care se pot umfla ulterior. Daca urmeaza cateva zile innorate sau pur si simplu il tii pe micut in casa, vei observa ca reactiile dispar.
Eruptia polimorfa ereditara (prurigo actinic). Spre deosebire de eruptia polimorfa, aceasta poate aparea si pe portiuni de pe corp care nu au intrat in contact direct cu soarele. Simptomele apar la copilul mai mare, reactiile pot fi mai severe (pustule pe tot corpul care se pot sparge, lasand cicatrici) si pot dura pe toata perioada calduroasa, disparand doar la apropierea toamnei si scaderea intensitatii luminii.
Urticaria solara. Este o reactie spontana, de care sufera mai ales fetitele. Pielea se inroseste instantaneu, ca urmare a expunerii prelungite si voluntare la razele soarelui (la plaja). Il poti proteja pe cel mic prin aplicarea unor creme anti-UV, sau prin expunerea treptata la ultraviolete. Daca piticul este predispus, urticaria solara poate reaparea de fiecare data cand se expune la soare si disparea la 2-3 ore dupa ce expunerea inceteaza.
Eruptia fotoalergica. Apare atunci cand pielea nazdravanului este expusa la soare dupa ce i s-au aplicat in prealabil lotiuni sau creme care au in componenta lor chimica antibiotice sau alte ingrediente de sinteza.

Cum afli de ce tip de urticarie sufera micutul tau?

Daca piciul tau manifesta oricare dintre reactiile prezentate mai sus, mergi cu el la un medic generalist. El va analiza situatia si te va trimite la un dermatolog sau iti va indica sa faci anumite teste – de sange sau subcutanate – care sa releve motivul adevarat pentru reactiile micutului tau dupa expunerea la soare.

Atentie! Pacientii cu anumite boli autoimune, precum lupusul eritematos sistemic sau tiroida Hashimoto au adesea aceleasi reactii ca cei care prezinta alergii solare. Efectuati testul de sange ANA (pentru depsitarea anticorpilor antinucleari) sau un test alergen subcutanat pentru stabilirea unui diagnostic corect.

Tratamentul alergiilor solare include administrarea de antihistaminice sau medicamente cu steroizi precum hidrocortizonul, dar si tratamente homeopate sau naturale, pe baza de extracte de plante.

Expune treptat copilul la soare si doar dimineata, intre 7 si 11, si dupa-amiaza, dupa ora 16. Vara, sa nu-i lipseasca palariuta, ochelarii si lotiunea contra razelor ultraviolete. Bucurati-va de timp frumos si de vacanta care bate la usa!

related posts

Modifică setările cookies