Vezi lista vitaminelor necesare pentru dezvoltarea copilului


Vitaminele sunt esentiale pentru buna functionare a organismului, mai ales in perioda in care micutul creste. Corpul lui are nevoie de reactii chimice pentru dezvoltarea celulara normala, iar cele care pot provoca aceste reactii sunt vitaminele. Asa cum ii indica [...]


Vitaminele sunt esentiale pentru buna functionare a organismului, mai ales in perioda in care micutul creste. Corpul lui are nevoie de reactii chimice pentru dezvoltarea celulara normala, iar cele care pot provoca aceste reactii sunt vitaminele.

Asa cum ii indica si numele, cuvantul vitamina – care etimologic provine din vita (viata) si amina (substanta chimica) – semnifica substanta necesara vietii. Majoritatea acestora – cu exceptia vitaminei D, care este produsa de corp in momentul in care pielea este expusa la soare – trebuie ingerate cu ajutorul alimentelor.

Asadar, o dieta sanatoasa si echilibrata, bogata in fructe si legume, dar si in carne, peste si cereale este sursa care ii alimenteaza pe cei mici cu vitaminele de care au nevoie.

Nu exista niciun aliment care sa contina toate cele 13 vitamine de care are nevoie corpul, dar nu exista niciun aliment care sa o contina doar pe una dintre acestea, asa ca o dieta variata si echilibrata joaca un rol esential in dezvoltarea armonioasa a copiilor.

De cealalta parte, un abuz al consmului de vitamine poate aduce prejudicii la nivelul sanatatii, mai ales daca luam in considerare categoriile in cae se impart vitaminele: hidrosolubile si liposolubile.

Cele hidrosolubile sunt acelea care se dizolva in apa si se elimina prin urina, iar cele liposolubile sunt cele care se dizolva in grasimi si se acumuleaza in organism. Mai exact, ficatul este organul cel mai afectat, iar un exces al acestui tip de vitamina poate fi toxic pentru micutul tau.

De aceea, inainte de a-i da copilului suplimente de vitamine, consulta-te cu medicul lui si hotarati daca prescriptia este neaparat necesara. Doar copiii care sufera de boli cronice relationate cu o absorbtie deficitara a nutrientilor au neaparata nevoie de suplimentele de vitamine.

In cazul sugarilor, mai exact al bebelusilor care se hranesc cu laptele matern, exista o singura exceptie. In cazul in care mama este vegetariana, laptele acestia nu va contine vitamina B12, care este esentiala in formarea sangelui bebelusului.

Pentru o buna dezvoltare a micutului, acestuia trebuie sa i se administreze vitamina lipsa in perioada in care alapteaza. In rest, in cazul in care mama apeleaza la un regim alimentar obisnuit, laptele ei va contine toate elementele de care bebelusul are nevoie pentru a creste frumos si sanatos.

O alta exceptie a laptelui matern este prezenta vitaminei D, care, desi se regaseste in acesta, nu este suficienta. Aceasta ajunge in corp o data cu expunerea pielii bebelusului la soare si tocmai de aceea multi copii iau suplimente, mai ales daca s-au nascut toamna sau iarna.

Lipsa de vitamine in cazul copiilor pot cauza aparitia unor boli care apar din ce in ce mai rar in societatile civilizate. Lipsa de vitamina C, de exemplu, favorizeaza aparitia scrobutului, iar deficienta de vitamina D cauzeaza rahitismul.

Nu in ultimul rand, in ceea ce priveste miturile populare despre aceste substante necesare vietii, este important de mentionat ca vitaminele nu maresc pofta de mancare, ci doar permit o mai buna functionare a organismului datorita capacitatii de catalaizare a proceseor chimice. Ele functioneaza, de fapt, ca antioxidanti, imbunatatind activitatea celulara.

INCADRAREA VITAMINELOR PE CATEGORII:

1. Acid folic sau vitamina B6: Hidrosolubil. Este esential pentru reproducerea celulara si pentru dezvoltara neuronilor. Se regaseste in legume, citrice si verdeturi.

2. Vitamina B12: Hidrosolubila. Participa la multiplicarea globulelor rosii in sange si intervine in dezvoltarea sistemului nervos. Se regaseste in peste, lactate, carne rosie, oua si carne de porc.

3. Vitamina A sau betacaroten: Liposolubila. Are proprietati antioxidante si este esentiala pentru imbunatatirea sitemului imunitar. Contribuie la intretinerea pielii, oaselor si dintilor. Se regaseste in lactate, legume, verdeturi, morcovi, varza si peste.

4. Vitamina E: Liposolubila. Este importanta pentru dezvoltarea cerebrala si functioneaza ca un antioxidant. Se regaseste in oua, uleiuri, cereale integrale si verdeturi.

5. Vitamina D: Liposolubila. Ajuta la absorbtia calciului si intervine in mineralizrea oaselor si a dintilor. Este prezenta in cantitati mici in peste, oua, lapte si ficat.

6. Vitamina C: Hidrosolubila. Intervine in reconstructia tesuturilor si contribuie la intarirea sistemului imunitar. Previne, in plus, aparitia anemiei. Se regaseste in citrice si verdeturi.

related posts

Modifică setările cookies