Esti viitoare mamica? Vezi care sunt criteriile femeilor pentru alegerea maternitatii


Criteriile mamelor pentru alegerea maternitatii la care sa nasca tin cont mai putin de calitatea ingrijirilor acordate, de regula alegand maternitatea in functie de cunoasterea unui medic, care le este recomandat de persoane din cercul social din care fac parte, [...]


Criteriile mamelor pentru alegerea maternitatii la care sa nasca tin cont mai putin de calitatea ingrijirilor acordate, de regula alegand maternitatea in functie de cunoasterea unui medic, care le este recomandat de persoane din cercul social din care fac parte, rezulta dintr-un studiu al FONPC.

Studiul de evaluare a serviciilor si practicilor de ingrijire ale femeilor din Romania in timpul sarcinii, nasterii si lauziei “Acompanierea nasterii in Romania”, realizat de Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) arata ca femeile aleg maternintatile in care urmeaza sa nasca dupa criterii subiective, respectiv dupa recomandarile pe care le primesc de la persoane cunoscute despre medici.

La intrebarea referitoare la modul in care a fost aleasa maternitatea, peste 50 la suta dintre mame au declarat ca au mers acolo deoarece cunosteau un doctor, iar peste 40 la suta deoarece maternitatea era mai aproape de casa. Foarte putine cunosteau sau si-ar fi dorit sa beneficieze de rooming-in. Increderea in spital a fost un criteriu pentru numai 30 la suta dintre femei. Raspunsurile dovedesc lipsa educatiei pentru sanatate si a informarii corecte, macar in perioada de maternitate. Cunoasterea unui doctor se face, dupa cum stim, la recomandarea unei prietene sau a unor cunoscuti si este, de obicei, total subiectiva“, se arata in studiu.

Peste 60 la suta dintre participantele la studiu au afirmat ca ultima lor sarcina a fost planificata, statutul civil avand o mai mare influenta asupra planificarii sarcinii. Astfel, 72% dintre femeile casatorite si-au planificat sarcina, spre deosebire de numai 50 la suta dintre cele aflate in uniuni consensuale.

Aproape toate femeile au avut o sarcina naturala (97 la suta). Doi la suta dintre femei au ramas insarcinate in urma unui tratament, iar unu la suta prin fertilizare artificiala“, se mai arata in studiu.

Peste 95% dintre femei s-au prezentat cel putin o data la consultatia prenatala, 18 la suta dintre ele au fost sub-utilizatoare, prezentandu-se cel mult de trei ori la consultatii prenatale si aproape 80 la suta dintre femei au mers la prima consultatie prenatala in primul trimestru de sarcina.

Mai putin de jumatate dintre femei au discutat si primit, de la medicul care le-a ingrijit, recomandari privind nasterea, alaptarea, ingrijirea copilului, fumat, consum de alcool, viata intima. Numai 19 la suta dintre femei au primit de la medici diferite materiale informative. Peste 70% dintre femei s-au informat pe cont propriu asupra unor aspecte privind sarcina“, se mai arata in studiu.

Initiatorii studiului precizeaza ca standardul ingrijirii prenatale prevede inmanarea Carnetului gravidei si consemnarea in el, insa doar 30,5 la suta dintre femei au primit acest carnet si in doar 13,3% din cazuri s-a consemnat in el.

Femeile nu au avut asteptari mari de la ingrijirile prenatale. 88% s-au declarat multumite de felul in care au fost ingrijite in timpul sarcinii si peste 70 la suta dintre ele nu au formulat nicio propunere de imbunatatire a serviciilor prenatale“, mai rezulta din studiu.

Mai mult de doua treimi dintre femei au declarat ca sotii/partenerii le-au sustinut emotional si au preluat o serie de sarcini gospodaresti pe parcursul sarcinii, pentru a le proteja. De asemenea, peste jumatate dintre femei (54 la suta) au utilizat auto-testul pentru a afla daca sunt sau nu insarcinate.

Din prelucrarea datelor a reiesit ca nicio gravida nu a efectuat toate procedurile prevazute in Ordinul Ministerului, la toate vizitele medicale.

Aceste date surprinzatoare ne pot conduce la ideea ca anumite proceduri poate nu sunt utile, din moment ce nu se efectueaza in proportie asa de mare“, arata specialistii.

Raportate la varsta sarcinii pe luni, o proportie mai mare de proceduri complete a fost inregistrata in luna a treia, cand 11 la suta din gravide au efectuat toate procedurile prevazute pentru aceasta perioada de sarcina, in luna a IV-a – 6,3 la suta si in luna a VII-a – 14,1 la suta.

Gravidele au fost chestionate si asupra oportunitatii de a fi vizitate la domiciliu de catre un membru al echipei medicale, iar 91,4 la suta au apreciat acest serviciu ca fiind util si dorit. Acest serviciu a functionat in Romania ani de zile, dar, in prezent, numai 5,7 la suta din gravide au fost vizitate de catre medic si 2,2 la suta de catre asistenta medicului de familie.

Mediafax

related posts

Modifică setările cookies