Vine barza sau nu? Cand si cum planifici al doilea copil


Nu exista reguli scrise si nici programe de calculator care sa iti spuna cand e bine sa devii parinte pentru a doua oara si ce diferenta de varsta e bine sa fie intre copii. Fiecare cuplu va avea raspunsul lui, [...]


Nu exista reguli scrise si nici programe de calculator care sa iti spuna cand e bine sa devii parinte pentru a doua oara si ce diferenta de varsta e bine sa fie intre copii. Fiecare cuplu va avea raspunsul lui, pentru ca parerile despre familie sunt diferite. Poti sa iei, totusi, in calcul anumiti factori inainte sa faci pasul spre o familie mai mare.

Pentru multe cupluri intrebarea nu este “daca’ sa mai faca un copil, ci “cand” ar fi bine sa il aduca pe lume. Mai exact, cati ani sa fie diferenta intre copilul numarul unu si numarul doi, astfel incat sa va fie si voua usor, ca parinti, si lor, ca frati/surori.

Unii sunt de parare ca intre copii nu trebuie sa fie o diferenta prea mare, ba chiar isi doresc sa apara pe lume unul dupa celalalt. Asa se vor putea juca impreuna, vor avea acelasi program la scoala, acelasi grup de prieteni si activitati comune. Altii sustin ca e bine ca diferenta dintre copii sa fie mai mare, pentru ca tu si taticul sa le puteti oferi toata atentia, ba chiar sa va sprijiniti pe ajutorul celuilat copil atunci cand mai creste.

In alte cazuri, ale parintilor care provin din familii cu multi frati si surori, experienta personala conteaza foarte mult. Unii vor spune ca le-a fost bine sa aiba cu cine sa imparta jucariile si mai apoi bucuriile in viata, altii se vor gandi cat de greu le-a fost intr-o familie numeroasa. Decizia e diferita la fiecare cuplu in parte.

Ce scrie in carti?

Multe studii au incercat sa demonstreze care e diferenta perfecta intre copiii unei familii. Desi nicio cercetare nu traseaza linii clare, cele mai multe sugereaza ca doi-trei ani este distanta ideala intre frati.
Un studiu publicat in 2006 in jurnalul Asociatiei Medicale Americane sugereaza ca nu e bine sa te grabesti prea tare cu al doilea copil, dar nici sa astepti prea mult.

Ce inseamna asta? Daca trec mai putin de 18 luni de la prima nastere, organismul femeii ar putea sa nu aiba suficient timp sa se recupereze si sa isi revina dupa sarcina si dupa perioada post-partum. Asteptarea mai mare de 5 ani ar putea sa aduca in discutie problema fertilitatii, avand in vedere ca aceasta scade pe masura ce femeile inainteaza in varsta. La acest aspect se poate adauga si riscul crescut ca micutul sa se nasca prematur sau cu o greutate mica.

Ce trebuie sa iei in considerare?

Aparitia celui de-al doilea copil in familia voastra nu tine cont de studii, parerile rudelor sau ale prietenilor, ci de propriile dorinte si posibilitati. Inainte sa faceti pasul, luati in considerare mai multe variabile.

Cum iti va schimba viata al doilea copil? Abia te-ai obisnuit cu primul bebelus, cu schimbarile ce apar in viata lui, cu orarul de masa si somn. Se poate sa fi ajuns in punctul in care aveti timp si pentru voi doi, dupa atata timp, poate te-ai intors deja la munca. Gandeste-te la schimbarile care au aparut odata cu venirea pe lume a primului copil si decideti daca sunteti gata sa o luati de la capat. Unii dintre voi vor spune DA din toata inima, altii vor decide ca un copil e suficient deocamdata.

Ce varsta ai tu? E un lucru importat de care trebuie sa tii cont atunci cand concepi un copil. Daca ai trecut deja de 35 de ani si iti doresti si al doilea copil, nu iti permiti luxul sa astepti prea mult intre sarcini, pentru ca fertilitatea e pe o curba descendenta. In schimb, daca esti abia la varsta de 25 de ani, situatia se schimba si iti poti planifica a doua sarcina mult mai usor.

Sunteti pe aceeasi lungime de unda? Cea mai grea decizie se ia in momentul in care tu sau partenerul tau nu va doriti al doilea copil. E important sa discutati, sa vedeti ce il determina pe celalalt sa gandeasca astfel si de unde pornesc diferentele.

Unii parinti cred e bine sa iti urmezi inima in astfel de cazuri. Daca iti doresti un frate sau o sora pentru micutul tau, te sfatuim sa faci pasul atunci cand simti din suflet ca trebuie.

Fiecare cuplu are povestea lui. Pentru unii parinti al doilea copil a venit pe neasteptate, pentru altii a fost totul pus la punct in cel mai mic detaliu. La tine cum s-a intamplat? Scrie-ne mai jos povestea ta!

related posts

Modifică setările cookies