Vitaminele si antioxidantii sub semnul intrebarii. Medicii sustin ca pot avea efecte nefaste asupra organismului


Riscurile generate de antioxidanti si virtutile vitaminelor, folositoare pentru mentinerea starii de sanatate, sunt puse sub semnul intrebarii de o serie de studii recente care au evidentiat pericolul consumului excesiv al unora dintre aceste micronutrimente. "Toata lumea este bulversata, pentru [...]


Riscurile generate de antioxidanti si virtutile vitaminelor, folositoare pentru mentinerea starii de sanatate, sunt puse sub semnul intrebarii de o serie de studii recente care au evidentiat pericolul consumului excesiv al unora dintre aceste micronutrimente.

"Toata lumea este bulversata, pentru ca, in mod logic, vitaminele si antioxidantii ar trebui sa actioneze contra bolilor, dar toate datele clinice ne arata ca nu exista nicio diferenta. Acest lucru inseamna ca trebuie sa ne revizuim ipotezele despre mecanismele bolilor si despre rolul oxidantilor. Intotdeauna am plecat de la ideea ca oxidantii sunt daunatori pentru organism, dar in ultimii 10 ani am inceput sa ne dam seama ca aceasta idee nu este neaparat adevarata", a explicat medicul Toren Finkel, directorul Centrului de medicina moleculara din cadrul National Institutes of Health (NIH) din Statele Unite.>>

Astfel, cercetatorii au aratat ca celulele folosesc oxidantii pentru a semnaliza o inflamatie si ca acestea nu sunt intotdeauna daunatoare pentru organism, avand uneori un rol folositor.

"Timp de multi ani am folosit aceste vitamine fara a le cunoaste efectele. Dispunem de multe date care arata ca o carenta de vitamine este nefasta, dar acest fapt nu inseamna ca un consum excesiv de vitamine este benefic", a adaugat acelasi savant.>>

Astfel, un studiu publicat pe 11 octombrie in Statele Unite a evidentiat o crestere cu 17% a riscului de cancer la prostata la barbatii care iau vitamina E in cantitati mari.

Un alt studiu american, realizat pe femei, publicat pe 10 octombrie, a relevat faptul ca multivitaminele sunt inutile in tratamentul unor boli si cresc usor riscul de mortalitate.

Inca din 2007, oamenii de stiinta au descoperit existenta unei legaturi intre riscul ridicat de diabet la adulti si suplimentele de seleniu. Problema "este ca publicul crede ca mai mult inseamna mai bine si fara pericol", a declarat David Schardt, nutritionist la Center for Science in the Public Interest, o organizatie cu scop nelucrativ.

Patsy Brannon, profesor de nutritie la Universitatea Cornell din New York, afirma ca cel mai adesea persoanele care se hranesc bine si aleg alimente vitaminizate sunt acelea care iau suplimente de vitamine. Astfel, ele pot sa ajunga repede la doze exagerat de mari si potential riscante.

Aceste suplimente sunt totusi necesare pentru anumite persoane, precum femeile insarcinate si persoanele in varsta suferind de carente cronice. Insa pentru populatia generala, un regim alimentar sanatos, compus din legume si fructe, bogate in fibre, si din proteine animale, furnizeaza vitaminele si celelalte micronutrimente necesare.

Un studiu publicat la sfârsitul lunii august in Journal of Nutrition a aratat faptul ca un numar mare de americani se hranesc nesanatos si nu iau suplimente vitaminizate. Astfel, 25% dintre ei prezinta carente de vitamina C, 34% carente de vitamina A si 60% carente de vitamina E, care se gasesc mai ales in fructe si legume.

Mediafax

related posts

Modifică setările cookies