Vrei sa afli cat de destept va fi copilul tau? Scorul Apgar iti da raspunsul


Un test care li se face nou-nascutilor la cateva minute dupa nastere poate dezvalui cat de bine se vor descurca mai tarziu la scoala, sustin cercetatorii suedezi. Acestia au facut un studiu amplu, pe 870.000 de adolescenti suedezi, carora le-au [...]


Un test care li se face nou-nascutilor la cateva minute dupa nastere poate dezvalui cat de bine se vor descurca mai tarziu la scoala, sustin cercetatorii suedezi.

Acestia au facut un studiu amplu, pe 870.000 de adolescenti suedezi, carora le-au corelat rezultatele din liceu cu scorul Apgar.

Cercetatorii au descoperit o legatura intre scorul Apgar mai mic de 7 si un nivel mai scazut de inteligenta, scrie dailymail.co.uk.

Nu scorul Apgar in sine conduce la abilitati cognitive mai scazute, ci motivele care determina un scor Apgar mic – asfixiere, nastere prematura, medicamentele folosite de mama in sarcina, infectii. Acestea pot influenta buna functionare ulterioara a creierului bebelusului”, sustine dr. Andrea Stuart, obstetrician la Spitalul Central din Helsingborg, Suedia.

Studiul complet va aparea luna viitoare in Jurnalul de Obstetrica si Ginecologie. Daca s-ar acorda din timp mai multa atentie semnalelor ca nu totul functioneaza perfect la un bebelus, ar putea fi evitate problemele de mai tarziu, sustin cercetatorii.

Ce este scorul Apgar?

Scorul Apgar este un test care li se face tuturor nou-nascutilor imediat dupa nastere si se repeta dupa 5 minute. Evalueaza pulsul (numarul de batai cardiace pe minut), respiratia, tonusul muscular, raspunsul la stimuli si culoarea pielii. Rezultatele intre 7 si 10 sunt considerate a fi semne ca bebelusul este intr-o stare buna si nu are nevoie de ingrijiri speciale.

Aspect: culoarea tegumentelor, a pielii

0 – pielea copilului este foarte palida sau vanata
1- pielea are o culoare normala, insa se observa pete vinetii la picioare sau maini
2- tot corpul copilului are o culoare normala, tegumente roz

Puls: bataile inimii

0- inima nu bate
1- inima bate cu mai putin de 100 batai pe minut
2- inima bate cu mai mult de 100 batai pe minut

Grimasa: reflexele,raspunsul la anumiti excitanti

0 – niciun raspuns
1 – face o grimasa
2 – tipa, tuseste sau stranuta

Activitate: tonus muscular

0- nici un raspuns
1- copilul isi misca picioarele si mainile
2- copilul se misca viguros

Respiratie

0- copilul nu respira si nu plange
1- plans slab, infundat, cu o respiratie greoaie sau neregulata
2- plange puternic, respira normal

Cercetatorii spun ca doar unul din 44 de nou-nascuti cu scor Apgar mic are nevoie de educatie speciala, asa ca mamele copiilor care au obtinut rezultate mici la scorul Apgar nu au motive de ingrijorare.

Cei mai multi copii cu scor Apgar 7 sau chiar mai mic sunt perfect normali si nu au niciun fel de probleme”, afirma dr. Richard Polin, director la sectia de neonatologie din Centrul Medical Columbia.

Sistemul Apgar se foloseste in salile de nastere din 1952, de cand a fost inventat de catre doctorita americana Virginia Apgar. Testul a fost creat pentru a evalua starea de sanatate a nou-nascutului pe moment, pentru a determina daca acesta are nevoie imediata de ingrijiri speciale. Nu a fost creat pentru a prezice sanatatea bebelusului pe termen lung, comportamentul sau nivelul intelectual.

Studiul efectuat pe adolescentii din Suedia este cel mai amplu studiu facut vreodata, care analizeaza legatura dintre abilitatile cognitive ale adolescentilor si testul Apgar.

related posts

Modifică setările cookies