Blog de personal style sau blog de fashion journalism? Voi pe care il cititi si de ce?


Ana Maria Morodan de la High Street Cardigans si Ioana Voicu & Claudiu Enescu de la Mauvert isi sustin, fiecare, punctul de vedere.


In lumea plina de orgolii a blogosferei modei este binecunoscuta rivalitatea dintre blogurile de personal style, ale caror autori posteaza fotografii cu tinutele lor, si cele de fashion journalism, unde autorii prezinta si comenteaza ultimele tendinte si colectii.

Am pus fata in fata doi dintre exponentii acestor bloguri si i-am lasat sa se chestioneze reciproc. Iata ce intrebari a pus Ana (personal style blogger) echipei Mauvert (fashion journalism):

Motivul pentru care eu nu public pe blog-ul meu articole de critica despre moda este ca nu consider ca detin informatiile necesare pentru a emite o parere pertinenta.  As vrea sa-mi spuneti care sunt, dupa parerea voastra, atributele pe care trebuie sa le posede un blogger cand scrie despre fashion la modul informativ.

A scrie despre fashion la modul informativ presupune, in primul rand, o documentare foarte ampla pe subiectele pe care le abordezi si, in al doilea, capacitatea de a sistematiza informatia, astfel incat acesta sa fie accesibila cititorilor. Asta implica un grad mare de curiozitate, pasiune pentru domeniu, dar si obiectivitate. Este important sa fii organizat, selectiv (in functie de target-ul blogului) si sa verifici informatia din mai multe surse pentru a o reda cu acuratete.

Sursa foto: Mauvert

Exista o vadita competitie intre aceste doua categorii de blog-uri si mai ales exista o rivalitate exprimata destul de agresiv si pe alocuri penibil. Aceste reactii provin in mare parte dinspre tabara  jurnalistilor de moda, detinatori de blog-uri. De ce credeti ca se intampla asta?

Nu credem ca exista o competitie reala intre blogurile de stil personal si cele informative, tocmai pentru ca modalitatea de exprimare este diferita. Avantajul blogurilor de stil personal este ca personajele sunt mult mai vizibile si isi castiga mult mai facil notorietatea, pentru ca pot sa se adreseze foarte usor unui public international. Problema vine, cel mai probabil, dintr-o neintelegere clara a statutului pe care fiecare vrea sa-l obtina: jurnalistii ajung lideri de opinie, in timp ce blogerii de stil personal devin surse de inspiratie vestimentara.

Iata si raspunsurile Anei la intrebarile celor de la Mauvert:

Cum crezi ca e mai comod sa iti castigi notorietatea: sa postezi fotografii cu tine in diverse tinute sau sa scrii texte consistente despre subiecte legate de moda?

Prima este legata in mare parte de simtul tau estetic si de  informatie. Pentru a doua ipostaza este nevoie de studiu, documentare si multe ore petrecute in fata calculatorului. Q.E.D.

Sursa foto: High Street Cardigans

De ce consideri ca blogurile de personal style sunt importante pentru industria modei?

Cred ca impreuna cu blogurile de street style au resusit sa prezinte aceasta industie unui public vast intr-un mod comprehensibil.

Acum ca ati citit raspunsurile ambelor parti, credeti ca unul dintre cele doua tipuri de bloguri de moda este mai valoros decat celalalt sau ca este nevoie de amandoua pentru a intelege lumea cameleonica si in perpetua schimbare a modei?

Credit foto: Lightaholic.com

FULLSCREEN
Blog de personal style sau blog de fashion journalism? Voi pe care le cititi si de ce?
  • /

related posts