Femei in CTRL: Florina Erimescu sau povestea unui brand de bijuterii care s-a nascut pe o banca din Paris


Joséphine a fost prima sotie a lui Napoleon I si prima imparateasa a francezilor. Daca ii cautati insa numele pe Google, o sa aveti surpriza sa descoperiti ca primul rezultat nu este pagina de Wikipedia dedicata respectivei doamne, ci site-ul Florinei Erimescu, josephine.ro.


In vara lui 2007, Florina Erimescu era in vacanta la Paris si se plimba pe Rue de Turenne, cand, langa o terasa unde mirosea incredibil a croissante proaspete, a  descoperit un magazin de pietre semi/pretioase si materii prime pentru bijutieri.

Desi nu avea experienta in domeniu, a cumparat, de curiozitate, cateva cristale Swarovski si un suport auriu de brosa, cu care s-a asezat apoi pe o banca din Piata Trocadero. In scurt timp avea in mana prima brosa creata de ea. “Inca o mai port cu mine, vreau sa imi aduc aminte mereu de acel inceput frumos.”, spune Florina.

Joséphine si un bunic de poveste

A fost atat de incantata de micuta bijuterie iesita din mainile ei incat a cumparat mai multe suporturi de brose si cristale si, odata intoarsa in tara, a creat cateva bijuterii rotunde, cu diametrul de 4 cm, acoperite cu cristale Swarovski bicolore.

Incurajata de prietenele incantate, si-a deschis si un blog, josephine.ro, unde a postat primele modele de brose. Alegerea numelui a avut legatura cu pasiunea Florinei pentru cultura franceza: “Joséphine a fost primul nume care mi-a venit in minte gandidu-ma la castelele frantuzesti, podoabele regesti si tot ce ma leaga pe mine de Franta. Am studiat limba franceza din clasa I, deci timp de 12 ani am avut mereu tangente cu istoria si cultura franceza.”

La scurt timp, a venit si prima comanda. “Era o tanara din Bucuresti care imi descoperise blogul si avea un anumit model de brosa in minte si m-a intrebat daca as putea sa i-o fac.”, isi aminteste ea incantata.

Desi tanarul designer nu are o pregatire formala in arta bijuteriei, se pare ca talentul ei este mostenire de familie: “Bunicul meu a fost un fierar traditional si cred ca de la el am dobandit o pricepere ereditara in a lucra cu metalele si cu aparatele de sudura”.

Dar Florina nu s-a bazat doar pe acest fler innascut: „Tot ce stiu am invatat fie din multe carti de specialitate, fie din munca – muncind si experimentand iti dai seama unde gresesti si cum poti imbunatati. Joséphine inglobeaza pasiune, daruire, multa munca si documentare continua asupra bijuteriilor pentru a le descoperi istoria si tehnici noi de realizare a lor.”

Miresele, cele mai exigente cliente

Toata lumea stie cat de perfectioniste si greu de multumit sunt miresele, iar meritul Florinei e cu atat mai mare cu cat mare parte din clientele ei sunt mirese, culmea, foarte multumite.

“In acest moment, aproape jumatate din clientele mele sunt viitoare mirese pentru care am realizat bijuterii, accesorii de par, dar si ornamente pentru tortul de nunta si pentru buchetul miresei.”, spune ea.

“Clientele mele sunt minunate! Au incredere in mine si imi ofera posibiliatatea de a participa la evenimente importante din viata lor, prin munca mea. Fiecare clienta are dorinte si asteptari unice, iar in functie de acestea, le propun bijuterii personalizate, dar mai ales potrivite pentru eveniment, tinuta, coafura si machiaj“, explica Florina.

Pana acum a creat bijuterii pentru 200 de mirese, iar anul acesta a fost deja contactata de 12 viitoare mirese. Pentru ca cererea a fost atat de mare, Florina a lansat anul trecut linia pentru mirese – Joséphine Mariage - care a fost extrem de bine primita.

“Mi-a intrecut orice asteptari.”, a spus ea incantata. “Din acel moment, aproximativ 90% din clientele mirese si-au comandat exclusiv modele din colectia Joséphine Mariage (cu eventuale modificari la culori). E o satisfactie imensa sa vezi ca femeile aleg intr-o proportie atat de mare modelele din colectie pentru o zi atat de importante pentru ele, ca au incredere ca acestea vor fi cele mai potrivite si nu mai cauta poze cu alte bijuterii pe Internet pentru a cauta la mine ceva asemanator.”

Despre materii prime si cum isi stabileste preturile

Florina lucreaza aproximativ 10 ore pe zi si toate bijuteriile sunt realizate exclusiv de ea “de la concept pana la lucrul propriu-zis la fiecare. Nu cred ca voi angaja pe nimeni in viitorul apropiat pentru ca imi place sa ma implic direct in fiecare comanda si sa detin controlul total asupra realizarii ei.”

Pietrele, cristalele si perlele din creatiile ei vin tot din tara lui Moliere, de la un frunizor dintr-un orasel “mic, dar fermecator, in care am stat timp de o luna in liceu, in cadrul unui schimb scolar.”

“Materialele pe care le folosesc cel mai des sunt cristalele Swarvoski, margelele fatetate din sticla de Boemia, perlele de cultura si pietrele semipretioase. Bijuteriile Joséphine au fost printre primele din Romania care au fost realizate cu pietre de o asemenea calitate.”, mai explica Florina.

Cat despre preturi, designerul spune ca nu se orienteaza dupa ce exista pe piata: “Fac un calcul tinand cont de costurile de productie (materia prima ce intra in fiecare model, la cursul valutar din momentul primei realizari a modelului; numarul de ore de munca pentru acest model; tva). Uneori, daca imi place foarte mult modelul si cred ca ar vrea multa lume sa il poarte, chiar daca pretul corect final iese mai mare, prefer sa il mai scad pentru ca mai multe cliente sa-si permita sa il cumpere (cazul colierului Les Perles de Villandry, a carui pret este mai mic cu aproape 100 de lei decat ar trebui).”

Deoarece isi cumpara toate materialele din strainatate, Florina a resimtit, din plin, criza economica la nivelul business-ului ei: “Leul s-a depreciat foarte mult de cand am inceput activitatea si, cum eu cumpar material prima in euro din Franta, au crescut mult preturile. Imi amintesc ca in 2008 cand am inceput colaborarea cu furnizorul din Franta, euro era undeva pe la 3,70 lei. Insa nu am schimbat preturile bijuteriilor mai vechi, chiar daca acestea au fost calculate la un curs valutar mult mai mic fata de cel prezent.”

Cea mai scumpa bijuterie

Este un colier realizat pentru colectia Dianei Bobar de toamna-iarna 2011. “Colecţia are ca punct de plecare padurea, iar bijuteriile au forma, cromatica si inspiratia din zona asta. Colierul La Forêt de Joséphine e unul asimetric, lucrat manual cu cristale Swarovski pe verde oliv, mov inchis, mov lila şi alb, ce iau forma unor frunze stilizate catre conuri. Pretul lui e de 1200 de lei.”, a spus Florina.

Unde gasiti creatiile Joséphine

Bijuteriile si accesoriile Joséphine pot fi comandate online pe shop.josephine.ro, dar se gasesc si in magazinul NewElle din Constanta. “Boutique-ul Joséphine nu este un magazin online pentru ca nu lucrez cu stocuri, ci este mai degraba o platforma creata special pentru a putea comanda mai usor bijuteriile si accesoriile dorite. Fiecare bijuterie este realizata special pentru fiecare clienta.”, a explicat designerul.

Pentru viitor, Florina Erimescu are planuri bine conturate: “ Imi doresc sa fac modele cat mai complexe, sa descopar si sa invat tehnici cat mai complicate, sa ne mutam (impreuna cu designerul vestimentar Diana Bobar, cu care imparte un atelier in Timisoara) intr-un atelier nou si mai mare, sa imi vad bijuteriile in magazine din afara tarii si sa reusesc sa pastrez intotdeauna caracterul personal al tuturor comenzilor.”

Recomandari pentru citioarele perfecte.ro

Ultima colectie a designerului, Les Fleurs de Joséphine, cuprinde “bijuterii lucrate manual cu minutiozitate si un gand moscovit. A fi purtate cu o usoara dispozitie ruseasca.”, conform descrierii autoarei lor.

Florina povesteste despre sursele ei de inspiratie in crearea acestei colectii: “Am fost influentata mult de recent dobandita pasiune pentru limba rusa, cultura si bijuteriile lor si mi-am imaginat o opulenta ruseasca, misterioasa si plina de stralucire. Nu spun ca trebuie sa afisati neaparat o astfel de opulenţa atunci cand purtati piesele acestei colectii, insa o puteti avea in minte (ca si dispozitie) inainte de a va imbraca/accesoriza.”

Si iata si recomandarile pe care Florina vi le da pentru aceasta primvara: „Purtati cu incredere brose, sunt niste accesorii minunate! Purtati-le pe reverul paltonului/sacoului, pe cordonul paltonului, pe o rochie – mai multe in jurul gatului; una, doua sau chiar trei pe piept (cat mai aproape de umar); in talie pe betelia fustei (intr-o parte sau pe mijloc), pe manseta lata a unei camasi, pe buzunare exterioare, pe palarii, esarfe, fulare sau gulere, pe manusi (in zona incheieturii).”

 

  • Femei in CTRL: Florina Erimescu sau povestea unui brand de bijuterii care s-a nascut pe o banca din Paris

related posts

Modifică setările cookies