Geaca de piele de-a lungul timpului: de la uniforma de pilot la declaratie de stil


Geaca de piele are aproape 100 de ani in forma in care o cunoastem noi, dar cumva a reusit sa ramana mereu in tendinte.


E drept ca in timpul asta cunoscut numeroase schimbari, fiind intai parte din uniforma pilotilor de aviatie, parte din echipamentul motociclistilor, accesoriu purtat cu mandrie de staruri pe marele ecran, declaratie vestimentara a membrilor skinhead din Londra sau piesa din garderoba unei fashioniste.

Nu degeaba stilistii o asorteaza atat la rochii vaporoase de vara, dar si la jeansi si un tricou sau chiar la camasa si cravata. Kate Moss a schimbat nenumarate tinute, dar nu si jacheta de piele, Marlon Brando a transformat-o intr-o vedeta in filmul The Wild One si nici Harrison Ford aka Indiana Jones nu se despartea de ea.

Geaca de piele la inceputuri

Totul a pornit, ca si cu multe alte piese vestimentare, de la uniformele militare. In timpul primului Razboi Mondial jacheta bombardier era imblanita si purtata de pilotii care altfel ar fi degerat la temperaturile extreme de la altitudine mare, si tot ea le-a tinut de cald si rusilor bolsevici in timpul Razboiului Civil. Nimeni nu-si poate atribui inventia ei, pentru ca oamenii s-au acoperit cu piei de animale inca de pe vremea Egiptului Antic, a grecilor si romanilor. In America varianta moderna a aparut la inceputul secolului trecut, putin dupa ce pe strazi circula deja modelul T de la Ford. In 1928 aparea prima geaca de piele special produsa pentru motociclete. Iar cand in 1926 Leslie Irvin a deschis o manufactura in Regatul Unit, a devenit principalul furnizor al pilotilor Fortelor Regale Aeriene. Modelul sau, mult mai scurt decat cel american, a fost numit The Irvin, era confectionat din piele de oaie si nu avea deloc buzunare pentru ca pilotii nu aveau nevoie de ele la acea vreme. Manecile aveau fermoar pentru ca pilotii sa-si poata pune manusile, iar gulerul putea fie ridicat pentru protectie, fie purtat indoit.


 

Motocicistii si starurile de la Hollywood

Dupa razboi, pilotii acum lasati la vatra au inceput sa se intalneasca in baruri, unde ajungeau pe motociclete, purtand jachete din piele. Oricat de romantica era imaginea, geaca de piele a devenit populara abia dupa ce a fost adoptata de starurile de la Hollywood. Brando a facut-o celebra si i-a conferit acel aer cool care-i lipsea. Deloc surprinzator, a fost interzisa in unele scoli din America, considerata simbol de rebeliune, asociata cu golanii si gastile. Iar asta nu putea decat sa-i faca pe adolescenti sa si-o doreasca mai mult. A urmat James Dean si, desigur, starurile rock si punk care au adoptat-o drept vestimentatie de scena (Black Panthers, Joan Jett, Sex Pistoles sau The Ramones). Sa nu uitam nici de pelicule memorabile din timpuri recente precum Top Gun, Terminatorul, Matrix sau Fight Club.

Geaca de piele haute-couture

Astazi posibilitatile sunt nenumarate: de la geci din piele crescuta in laborator, special concepute pentru fashionistele vegetariene, la modele clasice, artizanale sau haute-couture. Dior, Chanel sau Louis Vuitton au nenumarate modele, exista geci de piele mai lungi, mai scurte, cambrate, cu volum, cu nasturi, fermoare, tinte, de culori diferite.

  • Geaca de piele de-a lungul timpului: de la uniforma de pilot la declaratie de stil

related posts

Modifică setările cookies