Jean-Paul Gaultier, prezentare haute couture controversată. Ce s-a întâmplat pe catwalk


Jean-Paul Gaultier a prezentat, miercuri-seară, la Paris, o colecție haute couture în semn de susținere pentru cazul unei adolescente din Florida care a fost obligată de profesori să își acopere pieptul cu plasturi pentru că nu purta sutien pe sub bluza pe care o purta în acel moment, scrie AFP, citat de news.ro.


Lizzy Martinez, în vârstă de 17 ani, a fost subiectul unei controverse când, în luna aprilie a acestui an, profesorii de la școala la care învăța (o școală din Statele Unite n.r.) i-au cerut să își acopere pieptul cu niște plasturi, pentru că, potrivit lor, colegii ei se vor simți ,,agresați" de această imagine.

Gaultier a spus că e scandalos că o adolescentă să fie tratată atât de sexist și s-a folosit de colecția pe care a prezentat-o în Paris pentru a transmite un mesaj foarte puternic. 

„Dacă bărbaţii au dreptul să îşi arate bustul, de ce nu au același drept şi femeile?”, s-a întrebat el.

Astfel, în prezentarea colecţiei sale toamnă-iarnă, două modelele au defilat purtând doar viziere transparente de poliţie, care aveau inscripționat pe ele mesajul: „Free the nipple”. Prezența unor elemente specifice poliției ar trebui să transmită mesajul că trăim într-o lume care devine din ce în ce ,,mai polițienească”, a spus creatorul. 

„Am vrut să arăt că poţi merge cu sânii goi fără să fii neapărat atacat, insultat sau agresat. E vorba despre libertatea de a te simţi bine în pielea ta, de a fi mândru de corpul tău așa cum e şi de a nu lua viaţa atât de în serios”.

Potrivit mediafax.ro, Jean-Paul Gaultier, născut pe 24 aprilie 1952, în oraşul francez Arcueil, nu a luat niciodată lecţii de design vestimentar, dar a început să trimită schiţe mai multor creatori faimoşi încă de la o vârstă fragedă. Pierre Cardin a fost impresionat de talentul lui şi l-a angajat ca asistent personal în anul 1970. Ulterior, Gaultier a lucrat cu Jacques Esterel, în 1971, şi cu Jean Patou, în anul următor.

Jean-Paul Gaultier şi-a lansat prima colecţie individuală în anul 1976, iar creaţiile extravagante purtau amprenta anilor '80, fiind considerat de altfel, mult timp, "băiatul rău" din moda franceză. Jean-Paul Gaultier a creat, printre altele, costume pentru filmul "Al cincilea element", regizat de Luc Besson. 

related posts