5 lucruri interesante pe care sigur NU le stiai despre crema de protectie solara


Crema de protectie solara, de la inceputuri pana in prezent. Descopera dedesubturile si importanta acestei lotiuni vitale in timpul verii.


Crema de protectie solara si respectarea programului de expunere la soare sunt cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le ai in vedere daca vrei sa previi eventualele afectiuni ale pielii precum imbatranirea ei sau chiar cancerul.

Pana la descoperirea unei formule ideale pentru crema de protectie solara, de-a lungul timpului s-au facut tot felul de experimente in acest sens. In timp ce unele popoare se fereau de razele nocive ale soarelui folosind uleiuri si extracte preluate direct din natura, altele incercau sa descopere noi solutii cat mai utile.

Dupa experimentele importante ale unor medici englezi in urma cu aproximativ 200 de ani, descoperirile acestora au dus la crearea primei solutii de protectie solara. Aceasta a evoluat din acel moment pana in prezent, transformandu-se din pasta in creme, din lotiune in spray si ajungand cel mai probabil in viitor la o noua formula: pastila.

Vezi care sunt cele cinci lucruri pe care nu le stiai despre crema de protectie solara:

1.    Mic istoric al cremelor de protectie solara
In trecut exista o varietate de modalitati prin care iti protejai pielea: extracte din plante precum uleiul de tarate de orez, fierul, lutul si gudronul erau principalele metode de protectie solara. Ulterior, in jurul anului 1910 s-a descoperit extractul din castan salbatic, cunoscut sub numele de Zeozon, iar 20 de ani mai tarziu Ambre Solaire a lansat primul ulei de protectie solara. Cel mai mare pas in domeniul protectiei solare a fost trecerea de la pasta alba la crema invizibila, prin intermediul nanotehnologiei.

2.    SPF-ul si componentele lotiunilor solare
Cremele de protectie solara contin doua tipuri de ingrediente: particule anorganice precum dioxidul de titan sau oxidul de zinc si componente organice precum extractele naturale. Acestea ofera atat protectie fizica, cat si protectie chimica. Termenul de „factor de protectie solara (SPF)” a fost introdus in 1960 si indica durata de timp in care beneficiezi de protectie. Factorul de protectie se inmulteste cu 10, rezultatul semnificand numarul de minute in care este protejat de razele solare.

3.    Vitamina D si importanta soarelui pentru producerea ei
Corpul are nevoie de soare pentru a produce vitamin D, astfel incat expunerea limitata la soare si protectia impotriva razelor  ar putea cauza deficienta de vitamina D. Studiile arata insa ca rezultatele nu sunt ingrijoratoare si ca desi corpul primeste o cantitate mai mica de vitamina D de la soare, totusi cantitatea zilnica necesara se poate completa  prin consumul de alimente bogate in vitamina D precum uleiul de peste, somonul, ouale, ciupercile sau laptele de soia.

4.    Lotiune sau spray
Spray-urile sunt foarte utile, fiindca sunt usor de aplicat insa pot fi si periculoase, daca nu sunt folosite corespunzator. Acestea contin ingrediente inflamabile precum alcoolul si pot provoca incidente nedorite, punandu-ne viata in pericol. De asemenea, eficienta spray-urilor scade daca nu sunt aplicate cum trebuie.

5.    Mici trucuri de retinut
Pentru acoperirea intregului corp ai nevoie de o cantitate de crema corespunzatoare unui pahar mic, asemenea celui folosit pentru shot-uri. De asemenea, crema se intinde pe corp cu 15 minute inainte de a iesi din casa. Sfaturile specialistilor indica folosirea unui SPF de minim 15 si utilizarea cremelor bazate pe apa in cazul celor care sufera de acnee sau celor care au pielea grasa. In plus, bebelusii cu varsta mai mica de 6 luni nu trebuie expusi direct in razele soarelui. Corpul lor trebuie sa fie acoperit de haine, in cazul lor nefiind recomandata crema de protectie solara.

  • 5 lucruri interesante pe care sigur NU le stiai despre crema de protectie solara

related posts

Modifică setările cookies